KUBA USTALA PROTIV IZRAELA: Pala tužba! Netanjahua će ovo baš zaboleti

Autor:

Svet

22.06.2024

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni cilj tužbe podnete pred glavnim sudskim organom Ujedinjenih nacija jeste, kako se dodaje, zaustavljanje zlodela nad palestinskim narodom kao rezultat izraelskog nesrazmernog i neselektivnog korišćenja sile

KUBA USTALA PROTIV IZRAELA: Pala tužba! Netanjahua će ovo baš zaboleti

Foto: Tanjug/AP

Kubanska vlada odlučila je da se priključi sporu koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde povodom optužbi za navodni genocid u Gazi, preneo je Radio Havana Kuba.

"Uzimajući u obzir odredbe člana 63. statuta suda, i u strogoj primeni svojih obaveza kao države stranke Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Kuba će iskoristiti svoje pravo da kao treća država izloži svoje tumačenje normi konvencije koje je Izrael flagrantno prekršio svojim postupcima na ilegalno okupiranoj palestinskoj teritoriji Pojasa Gaze", navodi se u saopštenju vlade Kube.

Glavni cilj tužbe podnete pred glavnim sudskim organom Ujedinjenih nacija jeste, kako se dodaje, zaustavljanje zlodela nad palestinskim narodom kao rezultat izraelskog nesrazmernog i neselektivnog korišćenja sile.

"Izrael, uz potpunu nekažnjivost, zaštićen saučesništvom vlade Sjedinjenih Američkih Država, ignoriše svoje obaveze kao Okupaciona sila prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji. Genocid, aparthejd, prinudno raseljavanje i kolektivne kazne ne mogu imati mesta u današnjem svetu, niti ih može tolerisati međunarodna zajednica. Pravda i poštovanje Povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava moraju prevladati", ističu u Havani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading