OPŠTI METEŽ U JERUSALIMU: Izraelci ustali protiv Netanjahua, traže hitno DVE stvari (VIDEO)

Autor:

Svet

17.06.2024

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Česti protesti još nisu promenili politički pejzaž u Izraelu i Netanjahu i dalje kontroliše stabilnu većinu u parlamentu.

OPŠTI METEŽ U JERUSALIMU: Izraelci ustali protiv Netanjahua, traže hitno DVE stvari (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

Hiljade demonstranata okupile su se danas ispred zgrade izraelskog parlamenta u Jerusalimu, pozivajući na prevremene izbore i dogovor sa palestinskom grupom Hamas kako bi se obezbedilo oslobađanje talaca iz Pojasa Gaze.

To je drugi dan "nedelje poremećaja", koju su proglasile opozicione grupe, u okviru koje su najavljeni masovni protesti i blokiranje autoputeva.

Nakon demonstracija, na kojima bi trebalo da govori novoizabrani šef laburista, Jair Golan, demonstranti planiraju da marširaju do rezidencije premijera, Benjamina Netanjahua, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska Vlada nacionalnog jedinstva se raspala pre nedelju dana kada su dva bivša generala, Beni Ganc i Gadi Ajzenkot, podneli ostavke, ostavljajući Netanjahua zavisnog od ultrareligioznih i ekstremno desnih politički partnera koji su izazvali veliku podelu u izraelskom društvu još pre nego što je napad Hamasa, 7. oktobra, izazvao rat u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Česti protesti još nisu promenili politički pejzaž u Izraelu i Netanjahu i dalje kontroliše stabilnu većinu u parlamentu.

Podsetimo, izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, raspustio je Ratni kabinet oformljen 11. oktobra prošle godine radi upravljanjem operacijama protiv grupa Hamas i Hezbolah, javili su danas izraelski mediji.

Raspuštanje ratnog kabineta bilo je očekivano pošto je ministar za nacionalnu bezbednost, Ben Gvir, lobirao da se nađe u tom telu, prenosi Tajms of Izrael.

Očekuje se da će Netanijahu doneti kritične odluke u ratu tokom kratkog sastanka bez Bena Gvira, tražeći odobrenje od bezbednosnog kabineta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading