UKRAJINCI PREDSTAVILI MONSTRUOZNO ORUŽJE! Poleće pomoću KATAPULTA, u najavi novi problemi za ruske snage na frontu! (FOTO)

Autor:

Svet

19.06.2024

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog svojih krila u obliku slova X ima visoku manevarsku sposobnost i lako može da pogodi mete u najmanje zaštićenoj gornjoj hemisferi

UKRAJINCI PREDSTAVILI MONSTRUOZNO ORUŽJE! Poleće pomoću KATAPULTA, u najavi novi problemi za ruske snage na frontu! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Na izložbi naoružanja Eurosatory 2024 u Parizu, Ukrajina je predstavila novu lutajuću municiju pod nazivom "Bulava", analognu ruskom "Lancetu".

Dron kamikaza je izložen na štandu češko-ukrajinske kompanije UAC, a njegova izvozna verzija nosi naziv "Mace".

Dužina drona je 1,492 metra, raspon krila 1,595 metara, težina pri poletanju 11 kilograma, a težina bojeve glave 3,6 kilograma. Trajanje leta dostiže 50 minuta, a brzina krstarenja je 100 km/h.

Domet drona je do 35 kilometara, ali kada se koristi repetitor može da se poveća na 60 kilometara. Dron je opremljen elektromotorom i poleće pomoću katapulta, piše ukrajinski Difens ekspres.

Ciljanje se vrši preko optičke stanice sa danonoćnim termovizijskim kanalom. Konstruktori kažu da dron može biti vođen direktno od strane operatera ili pomoću sistema zasnovanog na mašinskom vidu.

 

 

Let se može izvršiti direktno od strane operatera ili preko satelitskih koordinata. Za pravilan rad, dron ima komunikacioni modul sa šifrovanim kanalom i CRPA antenu navodno otpornu na elektronsko ratovanje.

Za rad na maksimalnim rastojanjima, dron koristi MESH tehnologiju za prenos podataka preko drugog drona repetitora.

Zbog svojih krila u obliku slova X, Bulava ima visoku manevarsku sposobnost i lako može da pogodi mete u najmanje zaštićenoj gornjoj hemisferi.

UAC je ukrajinsko-češka kompanija i proizvođač izviđačke bespilotne letelice Leleka LR. Konstruktor sistema, Deviro, diverzifikovao je svoje proizvodne kapacitete tako što je pokrenuo proizvodnju u Češkoj kako bi obezbedio materijalnu, tehničku i intelektualnu bazu proizvodnje.

Međutim, Bulava nije prva lutajuća municija ukrajinske proizvodnje. Ukrajinski resursi su u aprilu izvestili o novom modelu baražnog drona koji će moći da gađa ciljeve na operativnoj i taktičkoj dubini od 100+ kilometara.

(Republika/Oruzjeonline.com)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading