"POŽURITE, NEMATE MNOGO VREMENA" Medvedev opasno zapretio Ukrajini, Rusija neće čekati još dugo

Autor:

Svet

18.06.2024

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je da postoji prilika za rešavanje sukoba i pomirenje, ali da vreme curi

"POŽURITE, NEMATE MNOGO VREMENA" Medvedev opasno zapretio Ukrajini, Rusija neće čekati još dugo

Foto: Tanjug/AP

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, Dmitrij Medvedev, upozorio je Ukrajinu da bi bilo mudro da prihvati mirovni predlog ruskog predsednika Vladimira Putina.

U suprotnom, ruske trupe će nastaviti ofanzivu i dodatno otežati situaciju u Kijevu.

Foto: AP Alexei Alexandrov

Rat u Ukrajini

Šansa za pomirenje ili eskalacija sukoba?

Medvedev je izjavio novinarima da ukoliko Ukrajina ne prihvati predlog, sledeći mirovni predlog Rusije bi mogao biti još nepovoljniji za ukrajinske vlasti.

On je istakao da postoji prilika za rešavanje sukoba i pomirenje, ali da vreme curi i da bi bilo najbolje da se to učini dok je još moguće.

Foto: shutterstock,Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

Odbijanje Ukrajine i moguće posledice

Iako su zvaničnici iz Ukrajine već odbacili ruski predlog na konferenciji u Švajcarskoj, Medvedev je upozorio da će situacija postati još teža ukoliko se nastavi sa odbijanjem mirovnih inicijativa.

On je naglasio da bi teško bilo predvideti gde će se nalaziti tampon zona koju je pomenuo Putin i da aktuelne ukrajinske vlasti treba da požure sa donošenjem odluka.

- I biće teško reći gde će biti linije tampon zone koju je pomenuo ruski predsednik Vladimir Putin. Vrlo je verovatno da sve ovo neće ići u korist aktuelne ukrajinske vlasti. Zato moraju da požure dok se još uvek može - dodao je on.

Foto: Ap photo

Volodimir Zelenski

Ruski predlog za rešavanje sukoba

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, uključujući priznavanje statusa Krima, Donjecke i Luganske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti kao dela Rusije.

Putinov predlog takođe obuhvata konsolidaciju vanblokovskog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i ukidanje antiruskih sankcija.

Međutim, ova inicijativa je naišla na odbijanje od strane Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Reakcija Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je Putinov predlog ultimatumom, dok je njegov savetnik Mihail Podoljak izjavio da nova ruska inicijativa navodno ne sadrži "pravi mirovni predlog".

Očigledno je da su dve strane i dalje daleko od postizanja dogovora i da će odnos između Rusije i Ukrajine ostati napet u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading