ANGAŽOVANA VOJSKA DA ZAUSTAVI NASILJE I UBISTVA U ZATVORIMA: U toku rat za teritoriju dve najopasnije narko-bande

Autor:

Svet

07.06.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Masakri u zatvorima u Ekvadoru su među najgorima u Latinskoj Americi.

ANGAŽOVANA VOJSKA DA ZAUSTAVI NASILJE I UBISTVA U ZATVORIMA: U toku rat za teritoriju dve najopasnije narko-bande

Foto: Tanjug/AP Photo/Cesar Munoz

Ekvadorske vlasti su bile prinuđene da angažuju vojsku kako bi se zaustavio talas ubistava i drugih kriminalnih dela u pritvorskom centru "Manabi N4", koji je poznat i kao zatvor El Rodeo.

Kako je preneo Daily Mail, vojska je ušla u zatvor u sredu i odmah je došlo do postrojavanja i pretresa zatvorenika.

Na fotografijama iz pritvorskog centra vide se zatvorenici kako sede na podu sa rukama na potiljku. Većina je gola do pojasa i vide im se tetovaže koje su oznake pripadnosti različitim bandama.

Vojska je odmah po dolasku u El Rodeo izvršila detaljan pretres u potrazi za oružjem i drogom, a nakon talasa brutalnog nasilja koji se dogodio iza rešetaka.

- Sigurni smo da tamo ima mnogo oružja i da je ono sakriveno u podzemnim skloništima - rekao je Đan Karlo Lofredo, ministar odbrane Ekvadora.

Foto: Tanjug/AP Photo/Cesar Munoz

Vojska Ekvadora

On je potvrdio da je vojska sada stalno prisutna u 12 od ukupno 36 zatvora u zemlji.

Vojni komandanti sada su spremni da počnu borbu protiv narko-terorističkih bandi: Los Čoneros i Los Lobos. One su trenutno u ratu zbog teritorije za trgovinu drogom.

U decembru 2020. ubijen je  Horhe Luis Zambrana Gonzales, vođa bande Los Čoneros, što je dovelo do brutalne borbe za vlast u Ekvadoru. Vrhunac je bio u februaru 2021. kada je došlo do velikih nemira u tri zatvora.

Masakri u zatvorima u Ekvadoru su među najgorima u Latinskoj Americi.

Cezar Zapada, komandir Nacionalne policije, rekao je da će mir biti uspostavljen. U gradu je rapsoređeno više od 500 pripadnika policije u pokušaju da se spreči nasilje.

Krvave bitke u ekvadorskim zatvorima ostavile su stotine mrtvih zatvorenika od 2021. godine, a njihova tela su često pronađena raskomadana, obezglavljena ili spaljena. Najmanje 460 zatvorenika je ubijeno u krvavim masakrima. Ekvadorske bande su povezane sa kolumbijskim i meksičkim narko-kartelima.

U Ekvadoru je prošle godine bilo 47 ubistava na 100.000 stanovnika, što je veliki porast u odnosu na 2018. kada je bilo šest ubistava na 100.000.

Fotografije iz Ekvadora možete pogledati OVDE

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading