"LEPO JE GOREO" Zadovoljstvo u Kijevu uspešnim napadom na rusku teritoriju američkim oružjem (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

04.06.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajina je i ranije gađala mete na ruskoj teritoriji, ali je ovoga puta to učinila zapadnim oružjem.

"LEPO JE GOREO" Zadovoljstvo u Kijevu uspešnim napadom na rusku teritoriju američkim oružjem (FOTO/VIDEO)

Foto: Facebook/Ірина Верещук

Ukrajinske vlasti saopštile su da su juče uspešno gađale ruski raketni sistem S-300 koristeći oružje koje je isporučilo Zapad. Sistem se nalazio na ruskoj teritoriji, piše CNN .

- Lepo je goreo. To je ruski S-300, na ruskoj teritoriji. I to u prvih nekoliko dana nakon dozvole da se koristi oružje koje je Zapad poslao na neprijateljsku teritoriju - objavila je zamenica ukrajinskog premijera, Irina Vereščuk, na Fejsbuku.

Ukrajina je i ranije gađala mete na ruskoj teritoriji, ali je ovoga puta to učinila zapadnim oružjem, što bi moglo da izazove oštru reakciju ruskog predsednika, Vladimira Putina, koji je prošle nedelje upozorio članice NATO da treba da budu "svesne sa čime se igraju" kada govore o napadima na teritoriju Rusije.

Podsetimo, ukrajinske trupe su upotrebile rakete HIMARS, dobijene od SAD, za uništavanje naprednog sistema protivvazdušne odbrane (PVO) unutar teritorije Rusije, objavio je Dejli telegraf.

Prema izveštajima, pogođen PVO sistem u ruskom gradu Belgorodu koji je bio opremljen raketama zemlja-vazduh S-300 ili S-400.

Vašington je za sada dao dozvolu Kijevu da to oružje koristi samo za gađanje onih meta na ruskoj teritoriji koje predstavljaju neposreednui opasnost po ukrajinske snage.

Dejli telegraf navodi da nije jasno da li ovaj napad na Belgorod predstavlja kršenje tih ograničenja, ali i podseća da je ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, zatražio od SAD dozvolu za izvođenje udara američkim raketama velikog dometa.

Navodi se da je u ponedeljak te želje Kijeva ponovio i Dmitro Kuleba, šef ukrajinske diplomatije.

On je kolegi iz Estonije kazao da Ukrajina pritiska saveznike da "prošire opseg primene" oružja koje je Kijev dobio od Zapada.

- To nije, znate, dozvola (koja bi važila) za 100 odsto slučajeva. Uz nju idu određena pravila koja treba poštovati - rekao je Kuleba na konferenciji za medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading