OVAJ APARAT JE NAJOPASNIJI KAD GRMI, A NIJE MOBILNI TELEFON! Dobro se pazite, svi ga imamo u kući!

Autor:

Vesti

26.06.2024

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak otkrio kako se zaštititi kada grmi!

OVAJ APARAT JE NAJOPASNIJI KAD GRMI, A NIJE MOBILNI TELEFON! Dobro se pazite, svi ga imamo u kući!

Foto: pixabay.com

Tokom maja, juna, jula i avgusta u Srbiji najčešće se dešavaju grmljavine, u trajanju od pet do deset dana. U januaru grmljavina nije zabeležena više od jedne decenije.

Kako bismo se zaštitili tokom ovih letnjih meseci, prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta savetuje da se sklonimo sa otvorenih prostora i uđemo u zidane objekte. Ako nismo blizu kuće ili zgrade, preporučuje se ostanak u zatvorenom automobilu.

Ne treba stajati pored električnih stubova ni drveća, ako baš nemate gde da se sklonite - čučnite - navodi on.

Poluotvoreni prostori, poput nadstrešnica ili autobuskih stanica nisu dobar zaklon od groma.

Najbolje je pratiti vremensku prognozu i ako je za popodne najavljeno neko nevreme, grmljavinske nepogode, u tom slučaju ne treba planirati aktivnosti koje možemo da odložimo, tako da možemo da budeme sigurni, odnosno blizu nekog zatvorenog objekta ili kuće u kojoj možemo da se sakrijemo – objašnjava profesor Đurđević.

Nije mobilni telefon najrizičniji, nego...

Suprotno raširenom verovanju, sasvim je bezbedno koristiti mobilni telefon dok grmi. Naravno, ako ste u zatvorenom prostoru. Međutim, trebalo bi da se klonite fiksnih telefona!

Gumena obuća se preporučuje naročito onima koji rade na otvorenom, u polju na primer, jer ona predstavlja neki vid izolacije. Tako da, ukoliko se i „desi nešto strašno“, kako kaže dr Đurđević, posledice će biti manje.

Narodne umotvorine koje se odnose na grmljavinu nisu naučno potkrepljene.

Priča da grom ne može da udari dva puta na isto mesto nije tačna, kao ni priča da grom neće u koprive. Dešavalo se da u roku od dvadesetak sekundi grom nekoliko puta udari u isto mesto – napominje profesor Đurđević.

Đurđević navodi i da mobilni telefon možemo slobodno da koristimo u kući, ali da nije preporučljivo da se on puni tokom grmljavine, jer može da dođe do oštećenja aparata.

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
DrHorhe

26.06.2024 21:12

Izreka "neće grom u koprive" je nastala zato što kopriva najčešče raste i uspeva u polusenci, odnosno pored nečega što joj u dobrom delu dana pravi senku. A to znači da oko nje postoje biljke ili objekti koji su viši i koji će uvek pre od koprive privući grom. Narodne izreke su vrlo korisne, nastale su kroz viševekovno iskustvo i dobro ih je čuti, ali pre svega razumeti.

Kalesu

27.06.2024 18:25

Opasnost od fiksnog telefona nije sasvim objašnjena: opasan je samo klasičan žični aparat, a bežični fiksni aparat je bezbedan, jer nema čvrstu metalnu vezu sa telefonskom mrežom, preko koje može, isto kao i preko električne mreže ili kablovske televizije i antenskog kabla, grom da stigne u kuću.