BAJDEN PRELOMIO: Kijev dobio zeleno svetlo za udare po Rusiji

Autor:

Svet

30.05.2024

23:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, upozorio je na pretnju globalnog sukoba ako zapadni saveznici Kijeva dozvole Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio za napad unutar Rusije.

BAJDEN PRELOMIO: Kijev dobio zeleno svetlo za udare po Rusiji

Foto: Tanjug/AP

Administracija predsednika SAD, Džozefa Bajdena, je tiho dala Ukrajini dozvolu da izvrši napad unutar Rusije, isključivo u blizini oblasti Harkova, koristeći oružje koje su obezbedile SAD, izjavili su danas američki zvaničnik i još dve osobe koje imaju saznanja o tome, objavio je Politiko.

Kako navodi briselski portal, to je veliki preokret koji će pomoći Ukrajini da bolje brani svoj drugi grad po veličini.

- Predsednik je nedavno izdao uputstva svom timu da osigura da Ukrajina može da koristi američko oružje u svrhe uzvraćanja vatre u Harkovu da bi Ukrajina mogla da uzvrati ruskim snagama koje ih napadaju ili se spremaju da ih napadnu - potvrdio je američki zvaničnik, dodajući da se politika dozvoljavanja dalekometnih udara unutar Rusije "nije promenila", navodi Politiko.

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, upozorio je na pretnju globalnog sukoba ako zapadni saveznici Kijeva dozvole Ukrajini da koristi oružje koje je isporučio za napad unutar Rusije, preneo je Rojters.

SAD su navele da ne podstiču ili omogućavaju upotrebu američkog oružja za direktne napade na Rusiju, ali je američki državni sekretar, Entoni Blinken, upitan o trenutnom stavu Vašingtona po tom pitanju, juče rekao da će se "prilagoditi".

Podsetimo, kako su mediji ranije preneli, prostor koji bi Ukrajinci mogli da ciljaju nalazi se uz samu ukrajinsku granicu. Reč je o tzv. ruskom utočištu niskog rizika, kako ga je nazvao Institut za proučavanje rata, veličine otprilike 1.750 kvadratnih kilometara. Na tom području nalaze se stotine vojnih objekata, skladišta goriva, magacina oružja, komandna mesta, objekti za popravke i pružanje logističke podrške, radarske stanice, kasarne, najmanje 15 vazdušnih baza i druga ključna vojna infrastruktura. Ako Ukrajinci izvedu napad na te vojne ciljeve i eliminišu dovoljno raketno-artiljerijske municije, mogli bi potencijalno da poremete ruske ofanzivne operacije.

Službeno, Vašington ne dopušta Ukrajini da koristi oružje koje je isporučila Amerika za napad na mete unutar međunarodno priznatih granica Rusije. Međutim, pritisak na Bajdenovu administraciju sve je jači i moguće je da će Bela kuća promeniti stav, kao što je učinila već nebrojeno puta kad je u pitanje slanje oružja Ukrajini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading