"VI STE KRIVI!" Lukašenko uperio prst u Vašington

Autor:

Svet

24.05.2024

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Iranu je povodom smrti Raisija proglašena petodnevna žalost, predsednik je sahranjen u četvrtak u rodom gradu Mašhad.

"VI STE KRIVI!" Lukašenko uperio prst u Vašington

Foto: Tanjug/AP

Beloruski predsednik, Aleksandar Lukašenko, optužio je danas Sjedinjene Američke Države da su odgovorne za smrt iranskog predsednika, Ebrahima Raisija, zbog svoje politike sankcija koja je zabranila kompanijama da servisiraju njegov helikopter.

 - Kao čovek, a ne kao predsednik, želeo bih da kažem da je podla, odbojna pozicija Sjedinjenih Država dovela do ovoga. Tu pre svega mislim na sankcije. Ovi nitkovi nisu imali pravo da uvode sankcije brodovima, avionima, helikopterima koji prevoze ljude - rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi TASS.

U Iranu je povodom smrti Raisija proglašena petodnevna žalost, predsednik je sahranjen u četvrtak u rodom gradu Mašhad.

Raisi i iranski ministar spoljnih poslova, Hosein Amir Abdolahijan, i drugi zvaničnici poginuli su kada se helikopter srušio 19. maja na severozapadu Irana.

U nesreći su takođe poginula dva telohranitelja, dva pilota i jedan član posade, prenela je Irna.

Podsetimo, sahrani je prisustvovalo oko tri miliona ljudi. Sahrani su prisustvovali visoki iranski zvaničnici, uključujući vrhovnog verskog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, kao i predstavnici Iraka, Avganistana, Turske, Turkmenistana i Saudijske Arabije.

Trodnevni pogrebni obredi započeli su u utorak u gradu Tabriz u iranskoj pokrajini Istočni Azerbejdžan, nakon čega je Raisijevo telo prebačeno u Teheran i Birdžand, gde su građani imali priliku da odaju počast preminulom predsedniku.

Ovako velika sahrana u Iranu održana je i tokom pokopa generala Kasema Sulejmanija, koji je poginuo u američkom vazdušnom napadu u Iraku, na aerodromu u Bagdadu, kada je američka raketa ispaljena sa drona pogodila vozilo generala koji je bio ključna ličnost u odbrani Iraka i Sirije od malignog uticaja radikalnog salafizma čiji su borci bili pripadnici Islamske države.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading