OSTALI SAMO DUGMIĆI! Ukrajinci uništili skupu rusku ratnu igračku 40 km iza linije fronta (VIDEO)

Autor:

Svet

24.05.2024

16:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad na raspoređeni kompleks izveden je uz pomoć 5 operativnih taktičkih balističkih projektila ATACMS.

OSTALI SAMO DUGMIĆI! Ukrajinci uništili skupu rusku ratnu igračku 40 km iza linije fronta (VIDEO)

Foto: X/Clash Report

Oružane snage Ukrajine izvršile su brz napad na ruski protivvazdušni sistem S-400 Trijumf koji su Rusi postavili u regionu Donjecka.

Prema ukrajinskim medijima, napad je izveden balističkim projektilima ATACMS.

Na društvenim mrežama objavljena je serija slika i video materijala koji pokazuju rezultat rada ukrajinske vojske koja upravlja raketnim sistemima, koji su pogodili prilično skupu i važnu metu, lanser protivvazdušnog raketnog sistema S-400.

Slike i video snimci zaista pokazuju oštećenja na komponentama sistema S-400 i raketnog motora ATACMS.

- Ovo je trenutak kada je ruska baterija S-400 uništena raketnim napadima ATACMS koje su pokrenuli Ukrajinci. Sistemi S-400, raspoređeni u gradu Mospojne u Donjeckoj oblasti, pokušali su da obore rakete ATACMS, ali nisu uspeli - piše u izveštaju ukrajinskih medija.

Prema nepotvrđenim izveštajima, dva lansera S-400 su uništena, jedan je oštećen, a uništeni su radarski i kontrolni centar 96L6, sve ključne komponente ovog sistema za koji se smatra da je među najboljim na svetu.

Ako su radar i komandno mesto uništeni, može se govoriti o efikasnoj neutralizaciji cele protivvazdušne baterije, pošto je bez njih nemoguće delovati.

Sam sistem se nalazio u blizini aerodroma Mospino, koji je udaljen oko 40-50 kilometara od linije fronta.

Iako nema informacija o broju izgubljenih života, da su izbegnuta stradanja se čini malo verovatnim s obzirom na to koliko je moćna bila eksplozija. Sam napad je izveden preključe, 22. maja, foto i video materijal se pojavio juče.

Sistem S-400 nalazio se 40 km iza linije fronta. Na ovoj udaljenosti, ruski sistem je bio u dometu ne samo ATACMS, već i GMLRS municije koja ima domet do 80 km, ako je lansirana iz oblasti što je bliže liniji fronta. Dakle, sa ruske strane za delovanje i preduzet rizik je odgovoran ljudski faktor.

Tako su, prema objavljenim informacijama, 22. maja oko 12.50 ukrajinske snage izvele raketni napad na poziciju ruskog sistema S-400 u blizini aerodroma Mospino, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti.

Prema izvoru, napad na raspoređeni kompleks izveden je uz pomoć 5 operativnih taktičkih balističkih projektila ATACMS, koje je Ukrajina dobila od Sjedinjenih Država u okviru vojne pomoći.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading