SKANDAL: Bivši premijer poslat u zatvor zbog mešanja u istragu

Autor:

Svet

09.05.2024

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvostepeni sud je oslobodio političara optužbi u oktobru, ali je Viši sud usvojio žalbu tužilaštva i izrekao presudu bivšem premijeru

SKANDAL: Bivši premijer poslat u zatvor zbog mešanja u istragu

Foto: Shutterstock, Pixabay/Fleimax/Ratfink 1973

Bivši premijer Fidžija Frank Bainimarama (70) osuđen je danas na godinu dana zatvora zbog mešanja u krivičnu istragu dok je bio na čelu vlade ove ostrvske zemlje u Južnom Pacifiku.

Bainarama je osuđen zbog pokušaja ometanja pravde. Suspendovani policijski komesar Sitiveni Ćiliho takođe je osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, objavio je list Fidži tajms.

Bainimarama je bio na čelu vlade 16 godina, prvo kao vojni diktator nakon puča 2006. godine a zatim i kao premijer izabran na izborima 2014. i 2018. godine.

Tokom premijerskog mandata 2019. godine okončao je policijsku istragu o finansijskim malverzacijama na Univerzitetu Južnog Pacifika, prenosi AP. Ova visokoškolska ustanova sa sedištem na Fidžiju, nalazi se u javnom vlasništvu čak dvanaest zemalja.

To su Kukova Ostrva, Fidži, Kiribati, Maršalova Ostrva, Nauru, Niue, Samoa, Solomonska Ostrva, Tokelau, Tonga, Tuvalu i Vanuatu.

Uprava univerziteta prijavila je policiji višedecenijske zloupotrebe fondova i loše upravljanje sredstvima.

Tužilaštvo navodi da su tadašnji premijer i policijski komesar okončali aktivnu policijsku istragu o zlouptrebama zaposlenih na univerzitetu.

Prvostepeni sud je oslobodio Bainimaramu optužbi u oktobru, ali je Viši sud usvojio žalbu tužilaštva i izrekao presudu bivšem premijeru.

Bainimarama je iz sudnice izveden sa lisicama na rukama i sproveden u zatvorem nedaleko od prestonice Suve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading