GDE SE SVE GLASA 2. JUNA I KO SE SVE NADMEĆE U GRADOVIMA I OPŠTINAMA: U Beogradu i Novom Sadu po 14, u Nišu 11 izbornih lista

Autor:

Vesti

20.05.2024

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do završetka predizborne kampanje ostalo je tek nešto više od 10 dana, a njen intenzitet bi u finišu mogao da se pojača za najviše dvadesetak odsto, ocena je analitičara.

GDE SE SVE GLASA 2. JUNA I KO SE SVE NADMEĆE U GRADOVIMA I OPŠTINAMA: U Beogradu i Novom Sadu po 14, u Nišu 11 izbornih lista

Foto: Republika, Pixabay, Shutterstock

Na lokalnim izborima koji će se održati 2. juna građani će glasati u Beogradu, kao i u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine u Srbiji. Za učešće na izborima za Skupštinu grada Beograda utvrđeno je 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu ih je 11. Iako je do izborne tišine ostalo tek desetak dana, analitičari ne očekuje značajnije jačanje kampanje nijedne od strana koje učestvuju u izbornom procesu.

Koalicije

Na izborima u svim gradovima i opštinama lista okupljena oko SNS nastupa u širokoj koaliciji sa više stranaka, među kojima su SPS, Zavetnici, SRS, SDPS, JS, PUPS, PS. S druge strane, opozicija koja je bila okupljena u koaliciji "Srbija protiv nasilja", kao i koalicija NADA podelile su se na one koji učestvuju i na one koji su tvrdili da neće izaći na izbore. Tako su DS, PSG, Zeleno-levi front, Novo lice Srbije, Narodni pokret Srbije i Ekološki ustanak odlučili da izađu na lokalne izbore u okviru koalicije pod sloganom "Biram borbu", dok su SSP, SRCE, Zajedno i koalicija NADA ostali pri stavu da bojkotuju izbore u Beogradu, ali će ipak učestvovati na lokalnim izborima u drugim opštinama i gradovima. Takođe, pokret Kreni - promeni, koji predvodi Savo Manojlović, učestvovaće samostalno u nekoliko gradova i opština.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", za Kurir kaže da ne očekuje značajnije događaje u završnici kampanje, iako je do izborne tišine ostalo tek desetak dana.

Procene

- Očekujem možda tek nešto jaču aktivnost, pretpostavljam u vidu televizijskih reklama i društvenih mreža, bilborda i slično. Možda i neki drugi vid kampanje, poput većih skupova ili mitinga, možda eventualno neki veći skup na kom će se obratiti pristalicama ili napuniti halu, ali treba imati u vidu da je jako malo dana ostalo i verujem da će se predizborni intenzitet pojačati možda za tek dvadesetak odsto. Sve u svemu, ništa epohalno ne očekujem ni od koje strane koja učestvuje na izborima - kaže Lacmanović.

On veruje i da su birači u manjim mestima možda čak više informisani i zainteresovani za predstojeće izbore od onih u većim gradovima.

- Lično mislim da su u nekim manjim mestima građani informisaniji jer se informišu na lokalu. Taj intenzitet se možda toliko ne oseća, ali oni znaju da su izbori i u nekom sličnom procentu izlaze na njih. U slučaju većih gradova je čak upitnije koliko su građani obavešteni, ali i zainteresovani, jer su to sredine gde žive raznoliki ljudi, raznih afiniteta i profesija, te ne interesuju sve izbori u toj meri kao u manjim sredinama, gde se u svakodnevnoj komunikaciji međusobno upoznaju s dešavanjima u njihovom mestu - smatra Lacmanović.

Tabele: Beograd U Beogradu će na izbore za Skupštinu grada izaći ukupno 14 izbornih lista, a izbori će biti održani i u 17 gradskih opština: Tako će se u prestonici nadmetati liste: Aleksandar Vučić - Beograd sutra Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek Ćale, ovo je za tebe Za zeleni Beograd - Kad ako ne sad - dr Dejan Žujović 1 od 5 miliona - Beogradski front - Ritam grada - Dušan Teodosijević gradonačelnik Biramo Beograd - Dobrica Veselinović - Miloš Pavlović Mi, snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović Narodna lista - Ključ za pobedu Beograd - naš grad Unija Roma Srbije - Za Beograd Beograd je svet(a) - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić Dr Savo Manojlović - I ja sam Beograd - Kreni - promeni Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu Mi - glas iz naroda

Novi Sad Za odbornička mesta u Skupštini grada Novog Sada nadmetaće se 14 izbornih lista:

Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek Istina - Adaviera - Ivana Vujasin Sasvim druga priča - Grad građanima Za prave stvari podrži Gari Novi Sad glavni grad Vojvodine - Pokret autonomija - Aleksandar Odžić Dr Savo Manojlović - I ja sam Novi Sad - Kreni - promeni Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri, Ivana Stojanović - Narodna stranka, Aleksandar Maksimović - pokret Živim za Srbiju, Dr Jovana Stojković Slovačka demokratska liga - Želmira Privizer Udruženi za slobodan Novi Sad, Srpska koalicija Nada, SSP, NPS, DS, Srbija centar SRCE, PSG, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak Ćuta, Pokret za preokret, Građanski pokret Bravo, LSV Vojvođani, Prim. dr Vladimir Vrsakov, Borislav Novaković Heroji Miša Bačulov Ćale, ovo je za tebe - Petar Đurić Saša Radulović - DJB - Rešenje za promenu

Niš Za odbornike u Skupštini grada Niša predloženo je 11 izbornih lista:

Aleksandar Vučić - Niš sutra Biramo Niš - Đorđe Stanković Ujedinjeni - nada za Niš - Miodrag Stanković Grupa građana "Dr Dragan Milić" Ruska stranka - Rusija i Niš u srcu - Tihomir Perić Bojan Avramović - Ne damo Niš Za naš Niš - Petar Bogićević - Koalicija snaga Dr Savo Manojlović - I ja sam Niš - Kreni - promeni Ujedinjeni za selo i grad - Budimo na čisto Glas naroda je snaga naroda Niš naš grad - Branislav Bane Jovanović - Novo lice Srbije - Miloš Parandilović

Takođe, Nišlije će glasati i za odbornike u pet niških opština - Crveni krst, Medijana, Palilula, Pantelej i Niška Banja, a biraće se i odbornici opštine Kostolac, gde je utvrđeno šest izbornih lista.

I u ovim gradovima se glasa

Izbori će biti održani i u Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Glasanje širom Srbije Izlazak na birališta u 51 opštini

Izbori će se održati u još 51 opštini u Srbiji: Ada, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Arilje, Bač, Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bečej, Bela Crkva, Beočin, Boljevac, Bosilegrad, Bujanovac, Čajetina, Čoka, Gornji Milanovac, Inđija, Irig, Ivanjica, Kanjiža, Kovačica, Kovin, Mali Iđoš, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Kneževac, Odžaci, Opovo, Pećinci, Plandište, Raška, Ruma, Senta, Šid, Sjenica, Srbobran, Sremski Karlovci, Stara Pazova, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Temerin, Titel, Tutin, Vrbas, Vrnjačka Banja, Žabalj i Žitište.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jovana

20.05.2024 10:05

Moze da bude i duplo vise lista, zna se da naprednjake glasa narod.