"ONI SU UVEK NA MAKSIMUMU LOŠE POLITIKE" Kako će se sastav buduće hrvatske Vlade odraziti na položaj Srba

Autor:

Svet

08.05.2024

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Parlamentarna većina i Vlada biće formirani bez učešća Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je u proteklih osam godina bila partner HDZ.

"ONI SU UVEK NA MAKSIMUMU LOŠE POLITIKE" Kako će se sastav buduće hrvatske Vlade odraziti na položaj Srba

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/https://www.facebook.com/IvanPenavaVukovar, Shutterstock

region

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP) postigli su danas saglasnost o formiranju nove parlamentarne većine i o strukturi buduće hrvatske Vlade.

Hrvatski premijer i lider HDZ, Andrej Plenković, potvrdio je da je ta stranka postigla saglasnost sa Domovinskim pokretom, Ivana Penave, rekavši da će tri resora u budućoj Vladi pripasti ovoj krajnje desnoj organizaciji.

Ovim je stavljena tačka na brojne spekulacije i postizborne kombinatorike u vezi sastava nove hrvatske Vlade, koja je i zavisila od volje čelnika Domovinskog pokreta, kao trećeplasirane snage na parlamentarnim izborima, održanim 17. aprila.

Međutim, stvar koja će drastično napraviti razliku u odnosu na prošle sastave hrvatske Vlade, jeste odsustvo predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Parlamentarna većina i Vlada biće formirani bez učešća Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je u proteklih osam godina bila partner HDZ.

Čitava situacija izazvala je zabrinutost za status i položaj Srba u Hrvatskoj, koji će ostati bez svojih legitimno izabranih predstavnika u izvršnoj vlasti, a imajući u vidu oštru antisrpsku retoriku Domovinskog pokreta.

HDZ je proteklih godina gradio svoj imidž na izvesnom otklonu od ideologije 90-tih godina, prikazujući se kao moderna evropska konzervativna partija, prihvatljiva za dijalog, pa najavljena koalicija sa Domovinskim pokretom otvara mnoga pitanja i izaziva strah da bi ratna ideologija ponovo mogla biti inaugurisana.

Politički analitičar, Dejan Vuk Stanković, smatra da hrvatska politika prema Srbima sigurno neće biti bolja.

Foto: YouTube/B92 TV/Printscreen

Dejan Vuk Stanković

- Biće gora, ne znam koliko gora, jer su oni uvek na maksimumu loše politike. Biće ponovo agresivna retorika prema Srbiji, biće žustrih napada, prizivanja ratne propagande 90-tih, kao dela zvanićne komunikacije među državama - kaže Stanković.

On dodaje da će položaj Srba biti jako loš, kao što je i sada, a da može biti i gori, što bi značilo potpunu fizičku eliminaciju.

Ne verujem da će se bilo šta pozitivno odraditi, a ako se dogodi biće to prvorazredno iznenađenje. Uvek je postojala asimetrija u tretmanu Srba u Hrvatskoj, u odnosu na tretman Hrvata u Srbiji. Mi imamo ministra u Vladi Miloša Vučevića koji je Hrvat i bavi se manjinskim pitanjima, dok oni nemaju nikakvo poštovanje prema Srbima tamo. Čak ni druge manjine nemaju baš nešto sjajan položaj, ali to je lice i naličje hrvatske demokratije - konstatuje Stanković. 

Zaključuje da je koalicija HDZ i Domovinskog pokreta najbolja parafraza onog nekadašnjeg "Nemačka iznad svega", a sada je "Hrvatska iznad svega" i to je shvaćeno krajnje autoritativno i konzervativno, bez prostora za druge narode i njihove posebne identifikacije.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, ocenjuje da bi povodom formiranja hrvatske Vlade trebalo da reaguje Evropska unija, jer je položaj Srba u Hrvatskoj jako težak, da su građani drugog reda, bez obzira što su u prethodnom periodu bili deo izvršne vlasti, i da ne mogu da ostvare mnoga od svojih prava. 

Foto: YouTube/Novo jutro/Printscreen

Miodrag Linta

U Hrvatskoj, nažalost, postoje političke snage koje odbijaju svaku pomisao da predstavnici Srba učestvuju u izvršnoj vlasti. Mislim da bi Evropska unija trebalo da reaguje, jer je neprihvatljivo da članica EU formira Vladu na način da se pošalje poruka da legitimni predstavnici najveće nacionačlne zajednice u toj državi, nisu prihvatljivi da učestvuju u izvršnoj vlasti - kaže Linta.

Dodaje da Srbija sa svoje strane šalje jaku evropsku i civilizacijsku poruku da želi da u izvršnoj vlasti budu predstavnici nacionalnih manjina. 

Mi imamo i ovog puta da je jedan od predstavnika izvršnih vlasti predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov. Imamo predstavnike Bošnjaka, imaćemo predstavnike Mađara na nivou državnih sekretara. Mislim da je to dobro i da bi Srbija trebalo da insistira na reciprocitetu - zaključuje Linta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading