UDARNO! Prvi rezultati drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

Autor:

Svet

08.05.2024

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državna izborna komisija objavila je da je na predsedničkim izborima do sada obrađeno 17 odsto glasačkih lisitića.

UDARNO! Prvi rezultati drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Prema prvim rezultatima parlamentarnih i drugog kruga predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji vodi koalicija "Vaša Makedonija" VMRO-DPMNE sa 35,70 odsto glasova, dok je kandidat VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska Davkova, osvojila 61,98 odsto glasova ispred protivkandidata Steve Pendarovskog iz SDSM-a koji je dobio 30,48 odsto glasova.

Državna izborna komisija objavila je da je na predsedničkim izborima do sada obrađeno 17 odsto glasačkih lisitića.

Kandidat koji dobije većinu glasova, ako je više od 40 odsto upisanih birača, odnosno 725.727 birača, koliko je predviđeno Izbornim zakonikom, i za njega glasa 362.864 birača, biće izabran za predsednika u drugom krugu glasanja, pišu makedonski mediji.

Predsednik Državne izborne komisije, Aleksandar Daštevski, izjavio je večeras da je prema podacima dobijenim do 18.30 izlaznost na izborima za šefa države bila 46,34 odsto.

Gordana Siljanovska Davkova je rođena 11. maja 1953. godine u Ohridu, u tadašnjoj SFRJ.

Bila je kandidat za predsednika VMRO-DPMNE na prošlim predsedničkim izborima održanim 2019. godine kada je poražena od Pendarovskog.

Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Skoplju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta Sv. Kirila i Metodija u Skoplju 1978. godine, gde je i magistrirala. Autor je stotine naučnih radova o ustavnom pravu i političkom sistemu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading