"MORAM PONOVO DA POČNEM SVOJ ŽIVOT" Potresna ispovest Indijca koji je prevarom dospeo na ukrajinsko ratište

Autor:

Svet

12.04.2024

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rojters je početkom marta pisao da su najmanje dva indijska državljana poginula tokom borbi u Ukrajini.

"MORAM PONOVO DA POČNEM SVOJ ŽIVOT" Potresna ispovest Indijca koji je prevarom dospeo na ukrajinsko ratište

Foto: Shutterstock

U martu 2024. indijske obaveštajne službe su saopštile da su otkrile "veliku mrežu trgovine ljudima" u kojoj su mladi Indijci namamljeni u Rusiju ponudama za visoko plaćene poslove, nakon čega su im oduzeti pasoši i poslati na vojnu obuku, a zatim u linije fronta u Ukrajini.

Jedan od njih je ribar iz sela Ančutengu u južnoj državi Kerala po imenu Princ Sebastijan. Pre nekoliko meseci, on i dva prijatelja su se obratili lokalnom regruteru (sada na poternici) sa pitanjem da li mogu da nađu posao negde u Evropi. Agent im je ponudio da rade kao "bezbednjaci" u Rusiji sa mesečnom platom od 200 hiljada rupija (220 hiljada rubalja). Odmah su pristali, pošto je ovo veliki novac za indijsku provinciju.

Sebastijan i njegovi prijatelji platili su agentu po 700 hiljada rupija (770 hiljada rubalja) za rusku vizu i odleteli u Moskvu, 4. januara. Tamo ih je sreo čovek po imenu Aleks, koji je govorio malajali, jezik uobičajen u državi Kerala. Sledećeg dana agent ih je odveo u Kostromu, gde su potpisali ugovor na ruskom (niko od njih nije znao ruski) i gde su im se pridružila tri regruta iz Šri Lanke. Muškarci su potom odvedeni u vojni kamp u Rostovskoj oblasti, gde su im odneti pasoši i mobilni telefoni.

Dana 10. januara, obuka je počela i nastavljena "dan i noć". Regruti su učeni da koriste protivtenkovske granate, pucaju iz raznih vrsta oružja i pružaju prvu pomoć. Prema Sebastijanu, tokom treninga je "počeo da uživa u oružju kao igračkama", ali se na bojnom polju sve promenilo.

Posle tronedeljne obuke, Sebastijan je poslat u Lisičansk kao deo grupe od 30 ljudi, odakle je poslat na liniju fronta. Posle 15 minuta borbe, kako je rekao, metak ispaljen iz neposredne blizine doleteo mu je pored uha. Ruski vojnik pored njega je poginuo, a Sebastijan je pao na njegovo telo. Ležao je tamo sat vremena, nakon čega je u blizini eksplodirala granata. Sebastijan je bio ranjen u nogu i proveo je celu noć u rovu, krvareći.

Sledećeg jutra je, prema rečima Sebastijana, pobegao sa prve linije, nakon čega je nekoliko nedelja proveo u bolnicama, a zatim dobio mesec dana odsustva. Za to vreme, uz pomoć lokalnog sveštenika, uspeo je da kontaktira indijsku ambasadu, koja mu je izdala privremeni pasoš i pomogla mu da se vrati kući. Šta se dogodilo sa njegova dva prijatelja nije poznato.

Sada Sebastijan planira da se vrati pecanju.

- Moram da vratim novac koji sam pozajmio, da platim agentu, i ponovo počnem svoj život - rekao je.

Rojters je početkom marta pisao da su najmanje dva indijska državljana poginula tokom borbi u Ukrajini. Zvanično, vlasti zemlje potvrdile su smrt jednog od njih.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije je više puta pozivalo građane zemlje da se "drže podalje" od sukoba Rusije i Ukrajine, a takođe je naglasilo da vrši pritisak na Moskvu, zahtevajući prevremeni raskid ugovora sa Indijancima koji su prevareni u ratu, i njihov povratak kući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading