PROVALJENO U POVERLJIVA RUSKA VOJNA DOKUMENTA: Obelodanjena doktrina Moskve o upotrebi nuklearnog oružja, a posebno zapanjuje nepoverenje prema bliskom savezniku

Autor:

Svet

28.02.2024

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U junu i novembru 2023. ruske snage su izvele vežbe u regionima koji se graniče sa Kinom koristeći rakete sa nuklearnim oružjem.

PROVALJENO U POVERLJIVA RUSKA VOJNA DOKUMENTA: Obelodanjena doktrina Moskve o upotrebi nuklearnog oružja, a posebno zapanjuje nepoverenje prema bliskom savezniku

Foto: Shutterstock, Tanjug/ap

Procureli vojni dokumenti obelodanili su rusku doktrinu o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, uključujući minimalne kriterijume za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja, objavio je Fajnenšel tajms (FT).

Rusko taktičko nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju u Evropi i Aziji i ima ograničeniji domet u poređenju sa strateškim nuklearnim oružjem, koje bi moglo da stigne do SAD.

List navodi da 29 ruskih vojnih dosijea, koji datiraju između 2008. i 2014. godine, ukazuju na prag "niži nego što je Rusija ikada javno priznala, prema ekspertima koji su pregledali i verifikovali dokumente".

Kriterijumi se kreću "od neprijateljskog upada na rusku teritoriju do konkretnijih pokretača, kao što je uništenje 20 odsto ruskih podmornica sa strateškim balističkim projektilima", piše FT.

Uništavanje tri ili više velikih ratnih brodova, tri aerodroma, 30 odsto nuklearnih podmornica, ili "istovremeni udar na glavne i rezervne obalne komandne centre" takođe se navode kao potencijalni uslovi za nuklearni napad.

Dokumenti takođe ukazuju na nepoverenje prema Kini, uprkos jačanju veza između Moskve i Pekinga. U spisima je evidentirano da je istočni vojni okrug Rusije izveo vežbe koje su predviđale hipotetički napad Kine.

Moskva se možda plaši da bi Peking mogao da iskoristi svoju vojnu usredsređenost na Zapad i da pokrene napad preko granice kako bi osvojio teritoriju na ruskom Dalekom istoku, navodi FT.

List podseća da Rusija nastavlja da izvodi vojne vežbe u blizini Kine. U junu i novembru 2023. ruske snage su izvele vežbe u regionima koji se graniče sa Kinom koristeći rakete sa nuklearnim oružjem.

Vilijam Alberki, direktor strategije, tehnologije i kontrole naoružanja u Međunarodnom institutu za strateške studije, rekao je za FT da Rusija verovatno ima viši prag za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine zbog straha da bi sukob mogao da eskalira i  "dovede do direktne intervencije SAD ili Velike Britanije".
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading