ZAPAD PLANIRA GLOBALNI HAOS? Viktor Orban direktno optužio zapadne džave: "ŽELE DA GLOBALIZUJU RAT!"

Autor:

Svet

29.09.2023

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Zapad želi da globalizuje rat u Ukrajini.

ZAPAD PLANIRA GLOBALNI HAOS? Viktor Orban direktno optužio zapadne džave: "ŽELE DA GLOBALIZUJU RAT!"

Foto: Tanjug/AP

"Konflikt mora da bude izolovan, ali zapadne države žele da globalizuju rat", rekao je Orban za javni servis, prenosi MTI.

On je dodao da će se pokazati da je Mađarska bila u pravu po pitanju rata u Ukrajini i da Zapad nije uspeo da na miru proceni situaciju na terenu.

"Možete da uđete u rat samo ako imate jasan cilj i znate koje alate ćete koristiti. U suprotnom, politikom se ne mogu objasniti izgubljeni životi", rekao je Orban.

Mađarska nije aktivno učestvovala u sukobu u Ukrajini. Međutim, Mađarska je bila zainteresovana strana zbog svojih etničkih veza sa mađarskom manjinom koja živi na zapadu Ukrajine, posebno u Zakarpatskoj oblasti.

U martu 2014. godine, nakon aneksije Krima od strane Rusije i početka sukoba na istoku Ukrajine, Mađarska je podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Ipak, odnosi između Mađarske i Ukrajine nisu uvek bili glatki zbog pitanja manjinskih prava, jezika i obrazovanja.

Nakon 2014. godine, došlo je do tenzija između mađarske manjine i ukrajinskih vlasti. Mađarska je izrazila zabrinutost zbog ukrajinskih zakona koji su ograničavali prava manjina, posebno u vezi sa jezikom i obrazovanjem. Ukrajina je optužila Mađarsku za mešanje u unutrašnje poslove zbog podrške mađarskoj manjini.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ORBANOVO SPINOVANJE

08.10.2023 10:42

RUSI I MUSLIMANI RASPIRUJU RAT .