"NAJVEĆI BROJ TROVANJA POVEZAN JE SA ZELENOM SALATOM": Stručnjaci otkrili u čemu SRBI GREŠE dok je KONZUMIRAJU

Autor:

Razonoda

16.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najrizičnija namirnica: Zelena salata

"NAJVEĆI BROJ TROVANJA POVEZAN JE SA ZELENOM SALATOM": Stručnjaci otkrili u čemu SRBI GREŠE dok je KONZUMIRAJU

Foto: shutterstock


Nedavno istraživanje objavljeno od strane američkog "Consumer Reports" izazvalo je pažnju javnosti svojim popisom najrizičnijih namirnica. Na prvom mestu nalazi se zelena salata, koja je izazvala više smrtnih slučajeva povezanih sa hranom u proteklih pet godina u Americi nego bilo koja druga vrsta hrane. Trovanja povezana sa svežom zelenom salatom i salatama pakovanim u kese izazvala su zabrinutost zbog potencijalne kontaminacije vodom koja se koristi za navodnjavanje polja salate.

Kontaminacija i posledice trovanja


Istraživanje je pokazalo da je između 2017. i 2022. godine ukupno 614 osoba obolelo od Escherichie coli ili listerije u Americi, a čak jedanaestero zaraženih je preminulo zbog posledica trovanja. Ovi alarmantni podaci ukazuju na ozbiljan problem sa kontaminacijom zelene salate, posebno onih pakovanih u kese koje se često ne peru pre konzumiranja, uprkos deklaraciji da je već oprana.

Rizik u kesicama pakovane salate

Jedan od ključnih faktora rizika leži upravo u kesicama pakovane salate na kojima stoji da je već oprana. Mnogi potrošači nesvesno konzumiraju ovu salatu ne perući je ponovo, što predstavlja veliku grešku. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer se pokazalo da su trovanja salatom iz kesica izazvala više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga vrsta hrane u istom periodu.

Posledice nepažljivog konzumiranja

Nepažljivo konzumiranje zelene salate, posebno one iz kesica, može imati ozbiljne posledice po zdravlje. Simptomi trovanja hranom kao što su Escherichia coli ili listerija mogu biti veoma ozbiljni, a u nekim slučajevima čak i fatalni. Stoga je važno da potrošači budu svesni rizika i preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti prilikom konzumiranja ove popularne namirnice.


Iako je zelena salata često percipirana kao zdrav izbor, nedavno istraživanje je istaklo ozbiljne rizike povezane sa konzumiranjem ove namirnice. Kontaminacija vodom i nepravilno tretiranje salate pre pakovanja mogu dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje ljudi. Stoga je važno da potrošači budu svesni ovih rizika i preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading