ŽENA SE POPELA NA ZIDINE KALEMEGDANA PA NIJE MOGLA DA SIĐE! Drama u centru Beograda! HITNO DOŠLI VATROGASCI!

Autor:

Hronika

18.06.2024

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatrogasci su bezbedno spustili ženu na zemlju.

ŽENA SE POPELA NA ZIDINE KALEMEGDANA PA NIJE MOGLA DA SIĐE! Drama u centru Beograda! HITNO DOŠLI VATROGASCI!

Foto: Nikola Mutić, Shutterstock

Danas se na Kalemegdanu u Beogradu dogodila prava drama.

Naime, žena se popela na jedan od zidova beogradske tvrđave, ali nije mogla sa njega da siđe, piše Telegraf.

Morali su hitno da reaguju vatrogasci, koji su bezbedno spustili ženu sa zida.

Podsećamo, pre tri dana, dečak star 11 godina pao je sa zidina Kalemegdana na kojima je vozio bickl i još se nalazi u teškom stanju.

On se sa biciklom popeo na zidine beogradske tvrđave odakle je pao sa visine od oko tri metra.

Svedoci, koji su se u trenutku nesreće našli na Kalemegdanu rekli su policiji da se odjednom prolomio krik mališana, ali i da, uprkos činjenici da je park bio prepun ljudi, niko nije primetio kad se dečak popeo na zid sa koga je pao.

- Bilo je veče i park na Kalemegdanu je bio pun, ali niko nije primetio trenutak kada se dečak biciklom popeo na zid tvrđave. Nažalost, nije retkost da na ovaj način voze bicikl na tvrđavi, ne shvatajući da tako rizikuju svoj život. Prolaznici kažu da su čuli samo krik mališana koji je po svemu sudeći pao na glavu. Odmah je obaveštena Hitna pomoć, lekari su brzo stigli i mališan je sanitetskim vozilom prebačen u Urgentni centar gde je zbog teških povreda glave uveden u indukovanu komu - rekao je za Kurir izvor iz policije.

Prva pomoć pri padu sa velike visine

Prva pomoć pri padu s velike visine je ključna za povećanje šanse za preživljavanje i minimiziranje povreda. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti:

Osigurajte mesto događaja: Uverite se da je područje bezbedno za vas i druge, kako biste sprečili dalji pad ili nesreću.

Proverite svest povređenog: Pokušajte da ga dozovete i proverite da li reaguje. Ako ne reaguje, proverite disanje i puls.

Pozovite hitnu pomoć: Odmah pozovite hitne službe (112 u Evropi ili 911 u SAD) i obavestite ih o situaciji.

Stabilizacija kičme: Ako sumnjate na povrede kičme, pokušajte da ne pomerate povređenog osim ako je apsolutno neophodno. Upotrebite metodu stabilizacije glave i vrata dok čekate pomoć.

Proverite disanje i cirkulaciju: Ako osoba ne diše, započnite kardiopulmonalnu reanimaciju (KPR). Ako ima puls, ali ne diše, pružite veštačko disanje.

Zaustavite krvarenje: Ako postoje vidljive rane koje krvare, pritisnite ih čistim zavojem ili krpom kako biste zaustavili krvarenje.

Šok: Postavite osobu u ležeći položaj s nogama blago podignutim, osim ako sumnjate na povrede kičme, kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili rizik od šoka.

Pokrivanje: Pokrijte osobu ćebetom ili jaknom kako biste je održali toplom dok ne stigne pomoć.

Uvek je najbolje da se u ovakvim situacijama oslonite na profesionalne spasilačke službe i medicinske radnike.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading