OVO SU SVE NESREĆE NA RINGIŠPILIMA U SRBIJI! Jedna odnela čak tri žrtve!

Autor:

Hronika

09.05.2024

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jezive scene juče su mogle da se vide u Kuršumliji!

OVO SU SVE NESREĆE NA RINGIŠPILIMA U SRBIJI! Jedna odnela čak tri žrtve!

Foto: Shutterstock, Wikimedia/Srđan Popović

Juče se dogodio strašan incident na vašaru u Kuršumliji, kada se srušio ringišpil, stvarajući prizor koji ledi krv u žilama - deca koja lete u vazduh i vrište. U ovoj nesreći povređeno je 13 osoba, među kojima je i jedna dvanaestogodišnja devojčica koja je životno ugrožena.

Na snimku objavljenom od strane lokalnog portala Prokuplje Press, jasno se vidi kako se ringišpil iznenada srušio, dok su nesrećna deca ispadala iz korpi. Ministar Ivica Dačić je izjavio da su Jovan Nedeljković, zakupac placa, i Zoran Ljubomirović, vlasnik ringišpila, uhapšeni i zadržani zbog osnovane sumnje da su izvršili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Najteže povređena devojčica (12) nakon ovog incidenta je, uz pratnju lekara HMP iz Prokuplja, prebačena u UC UKC Niš, gde se nalazi u komi.

Ovaj tragičan događaj nas podseća da i mesta koja smo smatrali sigurnim, poput zabavnih parkova, mogu biti izvor opasnosti. Svake godine se beleže incidenti u ovakvim parkovima, što nas navodi na razmišljanje o njihovoj bezbednosti. Kako objasniti deci da jedna vožnja na ringišpilu može rezultirati nezgodom?

U Srbiji, nažalost, nije neuobičajeno da se dešavaju ovakve nezgode, a jedna od njih, koja je trebalo da bude upozorenje svima, završila je tragično.

Bio krcat decom, pa se slomio

Poslednji događaj dogodio se u luna parku u Lazarevcu, kada je ringišpil pun dece počeo da se lomi i da pada. Uznemiravajući snimak širio se društvenim mrežama, na kome se moglo videti da je konstrukcija u jednom trenutku popustila. Nije jasan razlog, ali prizor nije bio prijatan.

Snimak pogledajte OVDE.

Ringišpil kosio tinejdžere

Pre nešto manje od godinu dana, dogodio se stravičan incident sličan ovom u Grockoj tokom vožnje na ringišpilu, kada je deo konstrukcije udario troje tinejdžera - dve devojke i jednog mladića. Nesreća se dogodila kada se jedna od devojaka uhvatila za konstrukciju pored ringišpila koja se obrušila i pala. Iako su povređeni, na kraju su svi preživeli i oporavili se od povreda.

Stub ringišpila popustio 

Iste godine u martu, devetoro učenika je povređeno, od kojih je jedno dete zadobilo teže povrede, kada se polomio stub ringišpila blizu Sokobanje, a tada su vlasnici uhapšeni.

Međutim, ovo nisu jedine nezgode koje su se desile u našoj zemlji. Sada davne 2009. godine u Baroševcu (Kolubarski okrug), počeo je da pada deo konstrukcije ringišpila, ali je jedan od posetilaca reagovao na vreme, pridržavajući rukama da ne padne. Deca su brzo izvučena tako da nije bilo nikakvih problema.

Tri osobe poginule

U avgustu 2006. godine, u Nišu, dete je nakon pada sa ringišpila slomilo ruku, dok je davne 1997. godine, u Kosovu Polju, tri osobe izgubile život, a dve su povređene od strujnog udara. Nesreća se dogodila kada su nastradali pokušali da približe lutku, okačenu na metalnoj šipci, deci koja su se vozila na ljuljaškama. Šipka je dodirnula vod dalekovoda pod naponom od 10.000 kilovolti, zbog čega su sva trojica nastradala na licu mesta, saopšteno je iz Prištine.

Ovi potresni slučajevi ukazuju na neophodnost kontrole i preventivnih mera radi sprečavanja sličnih tragedija. Važno je pronaći rešenja koja će omogućiti efikasnu kontrolu i smanjenje rizika od potencijalnih nezgoda pre nego što se one dogode.

Nakon pisanja Republike, izbegnuta tragedija

U Ovči je 2022. godine postavljen ringišpil čije kopre su bukvalno izletale na prometan put, što je predstavljalo opasnost i za učesnike u saobraćaju, i za decu koja su se njime vozila.

Nakon našeg teksta, komunalna policija je uklonila spornu spravu, a tekst i video možete pogledati OVDE.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading