PRESUDA

Autor:

Hronika

07.05.2024

07:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud u Beogradu, sudija Marija Bošković u parnici Srđana Švelje iz Crvenke, čiji je punomoćnik Tanja Arsić, advokat iz Novog Sada, protiv tuženih Medijska mreža DOO Beograd, Nebojše Zekovića i Beograda, odgovornog urednika Republika.rs iDarka Ljubenovića iz Beograda, odgovornog urednika Republika.rs čiji je zajednički punomoćnik Igor Isailović, radi naknade štete, vrednost predmeta spora 500.000,00 dinara, dana 10. 07. 2023. godine doneo je presudu:

PRESUDA

Foto: Shutterstock

Presuda

DOZVOLJAVA SE subjektivno preinačenje tužbe učinjeno u podnesku tužioca od 01.11.2022. godne

DELIMIČNO SE USVAJA tužbeni zahtev tužioca, pa se UTVRĐUJE da je objavjivanjem neistinitih informacija u tekstu pod nazivom "Švelja u zatvoru čeka metla? Kreator pedofil u strahu od silovanja, traži hitan premeštaj", objavljenom u mediju Republika.rs dana 03.02.2020. godine, uz objavljivanje punog imena i prezimena tužioca, od srane drugotuženog Nebojše Zekovića iz Beograda, povređena je pretpostavka nevinosti, pravo na dostojanstvo ličnosti, ugled i čast i pravo na privatnost tužioca Srđana Švelje iz Crvenke. 

NALAŽE SE trećetuženom Darku Ljubenoviću iz Beograda propuštanje objavljivvanja kao i zabrana ponovnog objavljianja teksta sa neistinitim informacijama navedenim u tekstu pod nazivom "Švelja u zatvoru čeka metla? Kreator pedofil u strahu od silovanja, traži hitan premeštaj", uz objavljivanje imena i prezimena tužioca, fotografija tužioca, njegovog zanimanja i godina, na internet stranici www. republika.rs, pod pretnjom plaćanja sudskih penala tužiocu Srđanu Švelji iz Crvenke, u iznosu od 50.000,00 dinara, u slučaju da tuženi postupi protivno zabrani. 

ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca kojim je tražio da se trećetuženi Darko Ljubenović iz Beograda obaveže da predmetni tekst ukloni sa zvanične internet stranice www.republika.rs u roku od 8 dana od dana prijema pisanog prepisa presude pod pretnjom plaćanja sudskih penala tužioci Srđanu Švelji iz Crvenke u iznosu od 50.000,00 dinara, u slučaju da tuženi postupi protivno ovoj zabrani, KAO NEOSNOVAN.

OBAVEZUJU SE prvotuženi Medijska mreža DOO Beograd i drugotuženi Nebojša Zeković iz Beograda da tužiocu Srđanu Švelji iz Crvenke solidarno na ime naknade nematerijalne štete za duđevne bolove zbog povrede prava na dostojanstvo ličnosti, ugleda i časti i prava na privatnost, natalw objabljivanjem neistinitih informacija u tekstu objavljenom u mediju Republika.rs dana 03.02.2020. godine isplate ukupan iznos od 50.000,00 dinara, i to na ime povrede prava na dostojanstvo ličnosti, ugleda i časti iznos 30.000,00 dinara i na ime povrede prava na privatnost iznos 20.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana 10.07.2023. godine kao dana presuđenja pa do isplate, sve u roku od 8 dana od dana prijema pisanog prepisa presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja. 

ODBIJA SE tužbeni zahtev kojim je traženo da se obavežu prvotuženi Medijska mreža DOO Beograd i drugotuženi Nebojša Zeković iz Beograda da tužioci Srđanu Švelji iz Crvenke solidarno na ime naknade nematerijalne štete za duševne bolove zbog povrede prava na dostojanstvo ličnosti , ugleda i časti i prava na privatnost, nastavle objavljivanjem neistinitih informacija u tekstu objavljenom u mediju Republika.rs dana 03.02. 2020. godine isplate ukupan iznos od još 450.000,00 dinara i to na ime povrede prava na dostojanstvo ličnosti, ugleda i časti iznos od 220.000,00 dinara i na ime povrede prava na privatnost iznos od 230.000,00 dinara sa zakonskom zateznom kamatom od 10.07.2023. godine kao dana presuđenja pa do isplate  KAO NEOSNOVAN. 

OBAVEZUJE SE trećetuženi Darko Ljubenović iz Beograda da o svom trošku, bez ikakvog komentara i bez odlaganja javno objavi uvod i izreku pravosnažne presude, u prvom sledećem izdanju portala Republika.rs, na internet stranici www.republika.rs, najkasnije u roku od 8 dana, računajući od dana pravosnažnosti presude. 

ODBIJA SE tužbeni zahtev u delu u kojem je traženo da se obaveže Darko Ljubenović iz Beograda da o svom trošku, bez ikakvog komentara i bez odlaganja javno objavi pravosnažnu presudu u celini u prvom sledećem izdanju portala Republika.rs na internet stranici www. republika.rs, računajući od dana donošenja presude, KAO NEOSNOVAN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading