POKUŠAO DA ZAOBIĐE AUTOBUS, PA UMALO IZAZVAO UDES: Jeziva scena u Temerinu! (VIDEO)

Autor:

Vesti

19.05.2024

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srećom, tragedija je izbegnuta za dlaku.

POKUŠAO DA ZAOBIĐE AUTOBUS, PA UMALO IZAZVAO UDES: Jeziva scena u Temerinu! (VIDEO)

Foto: Instagram/serbialive_novisad

U nedavnom incidentu na putevima u Srbiji, tačnije u Temerinu, došlo je do opasnog nesavesnog preticanja koje je umalo izazvalo tragediju. Prema izveštaju očevidaca, automobil marke "škoda" pokušao je da zaobiđe prigradski autobus, ali je u tom trenutku naišao na vozilo iz suprotne trake.

 

 

Srećom, tragedija je izbegnuta, ali je situacija mogla biti mnogo opasnija da vozačica iz suprotnog pravca nije brzo reagovala i sklonila se sa puta.
- Bio sam iza, sreća gospođa u susretu je odlično odreagovala sišla sa puta da izbegne saobraćajku. Zakačili se sa retrovizorima i njoj je otpala plastika sa retrovizora i stala je sa strane, a osoba koja je vozila "škodu" nastavila je. Nije ni stala da se izvini ili šta god. Malo je falilo da se zakače ozbiljno i da dođe do tragedije - naveo je očevidac.

Kako se ponašati ukoliko ste doživeli saobraćajnu nesreću?

U slučaju nastanka saobraćajne nezgode vozač je dužan da pre svega isključi motor svog vozila, kako bi smanjio rizik od nastanka požara ili eksplozije.

Nakon toga treba da uključi sve pokazivače pravca, kako bi na najbrži i najbolji način obavestio ostale vozače o postojanju opasnosti na putu, na mestu nezgode. Pre napuštanja vozila vozač, odnosno učesnik saobrajćajne nezgode, mora da obuče svetloodbojni prsluk koji se po pravilu nalazi u vozilu „na dohvat ruke".

Bez izuzetka, odmah nakon saobraćajne nezgode mora se uvek obezbediti lice mesta i tako što će se postaviti sigurnosni trougao, na bezbednom rastojanju od mesta saobraćajne nezgode, što znači najmanje 50 m na putu van naselja, a na putu u naselju na udaljenosti od 10 m.

Tako će vozač koji nailazi moći blagovremeno da reaguje, zaustavi vozilo i izbegne opasnost. Na auto putu na kome važi veća ograničenje brzine, sigurnosni trougao treba da bude postavljen na još većem rastojanju u odnosu na put van naselja. Zbog bezbednosti, postavljanje sigurnosnog trougla mora da se izvede sa velikom opreznošću, krećući se uz ivicu kolovoza.

U okviru zakonske obaveze vozač, odnosno drugi učesnik saobraćajne nezgode, dužan je i da upozori sva ostala prisutna lica koja su se zadesila na mestu nezgode, da je potrebno da se udalje sa kolovoza kao bi se saobraćajnoj policiji sačuvali tragovi.
Nepoštovanje ove obaveze, odnosno neoznačavanje lica mesta saobraćajne nezgode, često može da uzrokuje naknadne, sekundarne saobraćajne nezgode.

Kada je obezbeđeno lice mesta i tako eventualno sprečen nastanak novih stradanja, može da se pristupi efikasnom spasavanju nastradalih. Potrebno je znati da povređeno lice ne sme bez stručnog nadzora prisutnog lekara, opreme i Hitne pomoći da se pomera i transportuje, kako bi se izbegle ozbiljnije povrede i komplikacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading