RATKO ŽIVKOVIĆ NAJVEĆA MAFIJAŠKA KRTICA U RATU CRNOGORSKIH KLANOVA: Zemo razorio "škaljarce", Zviceru prodao Kožara za 100.000 evra

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je namamio u zamku i Mileta Radulovića zvanog Mile Kapetan, kojeg su ubili Veljko Belivuk i Marko Miljković!

RATKO ŽIVKOVIĆ NAJVEĆA MAFIJAŠKA KRTICA U RATU CRNOGORSKIH KLANOVA: Zemo razorio "škaljarce", Zviceru prodao Kožara za 100.000 evra

Foto: Libertas/Printscreen/MUP

Ratko Živković zvani Zemo iz Danilovgrada svakako je bio najveća mafijaška krtica u ratu između kavačkog i škaljarskog klana.

"Kavčani" su ga poturili "škaljarcima" tako da su preko njega Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan uspeli da likvidiraju istaknute članove rivalske grupe.

Zahvaljujući njemu 23. jula 2020. likvidirani su Alan Kožar, Damir Hadžić, 14. oktobra 2020. Adis Spahić i Damir Hodžić, a uz to je uspeo da Mileta Radulovića zvanog Mile Kapetan uvuče u zamku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su ga najpre koristili kao mamac za "škaljarce", a onda ga brutalno ubili 21. decembra 2020.

Na suđenju kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića svedok-okrivljeni Srđan Lalić je otkrio kako je Živković uspeo da se infiltrira među "škaljarce".

- Taj čovek (Ratko Živković) infiltrirao se visoko u "škaljarski klan" i preko njega smo mi dobijali informacije. Zemo im je ponudio da može da otme i ubije jednog od izvršilaca (ubicu Dedovića u Atini) iz Atine. Mi smo izrežirali tu otmicu. Svezali smo ga, posuli smo malo lažne krvi za filmske setove po licu, napravili fotografije, javili ("škaljarcima") da je navodno otet, a onda otišli u Krnjaču, gde je bila iskopana rupa i tu smo ga slikali navodno mrtvog. Tako Zemo dolazi u poziciju da se približi njima (Kožaru i Damiru Hadžiću, koji je likvidiran sa vođom Barana) i stekne potpuno njihovo poverenje - rekao je Lalić.

Njegova uloga u likvidacijama "škaljaraca" potpuno je razjašnjena analizom Skaj prepiske u kojoj je Ratko Živković koristio pseudonim Stefano Magadino (po imenu bosa mafijaške porodice iz Bafala). Prvi koji su stradali zahvaljujući Zemu bili su šef barskog ogranka "škaljaraca" Kožar i njegov saradnik iz Užica Damir Hadžić. Živković je komunicirao sa Kožarom, koji se u to vreme krio, putem Skaj aplikacije, a onda je prepisku slao vođi "kavčana" Radoju Zviceru.

U ovim operacijama učestvovao je i Darko Šarić, koji u prepisci na Skaju Živkovića zove šifrovanim imenom "inženjer".

- Pošto je Živković bio u dnevnom kontaktu sa Kožarom, "kavački klan" je odlučio da šalje poruke svakog dana Kožaru u kojima će se raspitivati o tome šta jede, gde pije, gde ide u teretanu da bi ga naveli da pošalje neku fotografiju koja bi pomogla "kavačkom klanu" da ga locira - piše u izveštaju analize Skaj poruka koji je objavio Krik.

"Kavčani" su potom angažovali dvojicu ubica, Marka Stankovića i Filipa Kneževića, a pored njih u likvidaciji je trebalo da učestvuje i Belivukov stručnjak za oružje, snajperista Nebojša Janković Hel. Ipak, planove "kavčana" poremetila je odluka Veljka Belivuka 18. jula da ne učestvuje u ovom zločinu.

- Zvicer je, kao zamenu, poslao Miloša Jevrića, a Šarić je poslao Dušana Jovanovića. Logističku ulogu od Belivuka je preuzeo Stefan Andrejić (Šarićev saradnik) - stoji u zapisniku iz istrage.

Njih trojica su na Krf stigla popodne 20. jula, a Jevrić, koji je planiran da bude jedan od pucača, pridružio se Stankoviću i Kneževiću u iznajmljenom "šteku". Kožar i Hadžić su ubijeni 23. jula ispred vile, kada su se vraćali s plaže, a u njih je ispaljeno skoro 30 metaka.

Ni posle ove likvidacije "škaljarci" nisu ukapirali da je Zemo krtica u njihovim redovima. Sledeća žrtva bio je Mile Radulović zvani Mile Kapetan, kojeg je uspeo da namami na sastanak u jednom stanu u Spužu, o čemu je već pisao Srpski telegraf. Ovaj je na zakazani sastanak došao sa Adisom Spahićem i Damirom Hodžićem. Zemo ih je lepi primio, a onda izašao iz sobe u koju su ušli Veljko Belivuk, Marko Miljković i Nebojša Janković zvani Hel i još dvojica "kavčana".

 Brate, i Zemo i Hel i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše. Svako je hvatao svog, meni je zapao Kasap (Damir Hodžić), Kratos (Miljković) hvatao je zeta, Hel je hvatao Mileta. To što je Kasap imao utoku i potegao, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako, brate. Ja uopšte nisam hteo da rizikujem. Mi smo se tako dogovorili sami bez obzira na to šta ste vi rekli u grupi. Ako se vidi i potegne, odmah da se puca. Brate, nema šta tu da se pravdamo - poslao je Belivuk glasovnu poruku "kavčanima" putem kriptovanog telefona.

Ilegalni ulaz u Grčku za 1.500 evra

Plaćene ubice "kavčana" Stanković i Knežević su motorima preko Kosova i Metohije i Severne Makedonije ilegalno ušli u Grčku, a zatim se prebacili na Krf.

- Iz Makedonije u Grčku prebačaj. Po 1.500 evra uzima Makedonac iz Đevđelije, predaje ga Grku i vozi do Soluna - piše u poruci na Skaj aplikaciji.

Nestao pre godinu i po dana

Ni posle ubistva Mileta Radulovića "škaljarci" nisu shvatili da je Zemo krtica, već su mislili da je Kapetan izdajnik. Klan Jovana Vukotića je shvatio ko je stajao iza likvidacije njihovih drugova tek u avgustu 2021, kada je Specijalno tužilaštvo Crne Gore podnelo krivičnu prijavu protiv njega zbog ubistava u Spužu.

- Osumnjičeni Ž. R. izvršio je krivično delo teško ubistvo putem pomaganja - navodi se u saopštenju tužilaštva. 

Iako su bili objavljeni samo njegovi inicijali, šefovi "škaljaraca" mogli su da shvate ko je u pitanju. Nakon toga Živkoviću se gubi svaki trag.

Šarić i Zvicer dali 1,4 miliona evra za ubistvo

Akcija u kojoj su likvidirani Alan Kožar i Damir Hadžić koštala je čak 1,4 miliona evra. "Kavčani" su dali jednu polovinu te sume, a drugu je obezbedio Darko Šarić. Trojici ubica trebalo je da bude isplaćeno po 250.000, ali je potom odlučeno da im se isplati po 200.000 evra. Krtici Ratku Živkoviću Zemu plaćeno je 100.000 evra, a ostatak novca je otišao ostalim učesnicima u ovom zločinu, kao i na logistiku.

Kožara odalo Mišje ostrvo

Kožar je naseo, pa je Živkoviću 7. jula 2020. poslao sliku iz kafića iz koga se vidi Mišje ostrvo pokraj Krfa. Posle toga mu je poslao i fotografiju iz vile koju koristi na Krfu, a Zvicer je angažovao Veljka Belivuka i njegovu ekipu koji su u to vreme boravili u Grčkoj da lociraju Kožara. Oni su preko satelitskih snimaka na Gugl mapu pomoću izgleda bazena pokušali da pronađu Kožarevo sklonište na zapadnoj strani ostrva.

Belivuk se povukao sa Krfa zbog pasoša

Belivuk i njegova ekipa učestvovali su u lociranju Alana Kožara, ali su onda naprasno odlučili da se povuku iz cele operacije. Velja Nevolja je o ovoj odluci obavestio Radoja Zvicera 18. jula, navodeći da odustaje jer je navodno zabrinut zato što ima dosta dokaza koji mogu da razotkriju njegovu ulogu u ubistvu, s obzirom na to da je u Grčku doputovao koristeći svoj pravi pasoš. Sa Belivukom su Krf napustili i njegovi saradnici, uključujući i Jankovića, koji je trebalo da bude jedan od pucača na Kožara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading