U ŠABAČKOJ BOLNICI ZA DVA MESECA UMRLO 7 BEBA! Jezive ispovesti porodilja: Rekli su mi da nisam trudna, a nosila sam trojke, nisu primetili da mi curi PLODOVA VODA!

Autor:

Hronika

15.01.2023

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj porodice Jevremović koja je zbog neblagovremenog lečenja novorođenčeta u šabačkoj bolnici ostala bez deteta nije usamljen. Žene godinama sa strahom odlaze u ovu bolnicu.

U ŠABAČKOJ BOLNICI ZA DVA MESECA UMRLO 7 BEBA! Jezive ispovesti porodilja: Rekli su mi da nisam trudna, a nosila sam trojke, nisu primetili da mi curi PLODOVA VODA!

Foto: Instagram/YouTube/Printscreen

Priča o mladom bračnom paru Jevremović, Jovani i Dejanu, koji su izgubili svoju devojčicu nakon teškog porođaja uzburkala je javnost i potresla gotovo sve.

Kako nam je Dejan ispričao, Jovana je satima pokušavala da se porodi vaginalnim putem, a babice su joj "skakale sat vremena po stomaku", a zatim je urađen hitan carski rez kada je ustanovljena da se beba zaglavila u porođajnom kanalu.

Osam sati niko nije primetio da je beba, zbog traumatičnog porođaja, progutala plodovu vodu i mekonijum, pa je sa teškim posledicama primljena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj gde je dva dana kasnije preminula.

Republika

Foto: Instagram/Printcreen

Dejan i Jovana Jevremović

Sudeći po iskustvima majki koje su se porađale, stanje u porodilištu desetinama godina unazad je nepromenjena. Zabrinjava i zvaničan podatak matične službe Gradske uprave da je u prva dva meseca 2018. godine u istoj bolnici umrlo čak 7 beba. 

Posle borbe za potomstvo - hladan tuš!

Svoje traumatično iskustvo iz 2008. godine, nakon 7 godina borbe sa sterilitetom, podelila je jedna Šapčanka koja je trudnoću začela vantelesnom oplodnjom u Novom Sadu.

- Nakon 10 dana javljam se u Dom zdravlja Šabac da mi doktorka napiše uput za Betaniju, na šta mi ona kaže da će napisati, ali prvo mora ona da me pogleda na ultrazvuku. Kada je počela da radi ultrazvuk rekla mi je da nisam trudna i da mi je zamro plod. Rekla sam joj koliki mi je nalaz beta HCG,a  ona je rekla da je to od nekih ćupića i da su mi jajnici kao pesnice. Zatim je zvala koleginicu da i ona vidi i onda su se domunđavale kako je to isti slučaj kao neka ona i hvatale se za glavu - napisala je na forumu jednog poznatog sajta koji se bavi roditeljstvom.

Republika

Foto: Printscreen, Pixabay

Šabačka bolnica ilustracija

- Ordinacija mi se okretala, zujalo mi je u ušima i bukvalno sam plakala na sav glas. Doktorka mi je počela pisati uput za bolnicu da hitno idem na kiretažu! Ja sam to odbila i plačući sam istrčala iz ordinacije - napisala je.

Trudnoću je potvrdila doktorka iz Betanije i utvrdila da čak ima 3 ploda!

Zbog sigurnije trudnoće, urađena joj je embrioredukcija, tako da je ova Šapčanka očekivala blizance. Međutim, nakon što se trudnoća zakomplikovala, u 17. nedelji trudnoće primljena je u šabačku bolnicu sa krvarenjem.

- Prva tri dana u bolnici niko neće da me pregleda i pogleda na ultrazvuku, jer mi niko od njih nije vodio trudnoću. Užas! - rekla je i dodala da je prvi pregled usledio tek nakon toga.

Republika

Foto: Izvor: Unsplash/ freestocks

Trudnica ilustracija

Terapiju joj je muž dostavljao iz susednih zemalja, a krvarenje nije prestajalo. Tek 3 nedelje  kasnije urađena je analiza krvne slike i ustanovljeno je da ima infekciju, ali antibiotike nije primila u šabačkoj bolnici.

Epilog njene teške priče je da su je nakon toga nekoliko nedelja lečili u Betaniji u Novom Sadu, a bebe su rođene u 26. nedelji. Jedna je živela samo 38 sati, dok je druga umrla 38 dana kasnije zbog ekstremne nezrelosti. 

Doktori su ustanovili da joj je sve vreme curkala plodova voda i da je ona polako ponestajala blizancima.

Molila sam za carski rez!

Najlepši dan u životu pretvorio se u pakao još jednoj Šapčanki 2019. godine i svoje iskstvo prenela je na portalu Yumama koji je svojevremeno pisao o stanju o porodilištima širom Srbije.

Republika

Foto: Shutterstock

Porođaj ilustracija

Tri dana su insistirali na prirodnom, beba je bila bez vodenjaka 36 sati, krenula je i infekcija, molila sam za carski rez. Nakon porođaja, beba je danima primala terapiju zbog infekcije, a pedijatar je rekao da nisu smeli da toliko čekaju. Pritom, nisu mi uradili nijedan ultrazvuk po prijemu u porodilište za ta četiri dana - istakla je o svom prvom porođaju Milena i dodala da je nakon toga poslužena pokvarena hrana.

 Milena je drugi put porođena carskim rezom i tada nastaju njeni problemi sa infekcijama kod bebe.

U porodilištu ili operacionoj sali, ne zna se, beba je dobila pseudomonas bakteriju u oba oka. Izašli smo sa zagnojenim očima, a oni su rekli da to nije ništa. I danas se i dalje patimo sa tim, nikako ne možemo da se izlečimo.

U šabačkom porodilištu bebe redovno dobiju ešerihiju ili nešto drugo. O dojenju da i ne pričam. Moraš da moliš ili da se svađaš da bi dojio dete. Kolostrum sam prosipala, nisam imala kome da ga dam. Bebe smo dobijali na po pet minuta, tri puta dnevno - istakla je i dodala da njene sugrađanke sa strahom odlaze u šabačko porodilište.

Izvukla sam gazu, doktor je jeo jabuku i gledao kako čupam kosu!

Poznat je i slučaj majke troje dece Nataše Pjevalice koja je svoj slučaj podelila u svim medijima.

Republika

Foto: Shutterstock

Porođaj ilustracija

Nataša je istakla da su porodilje u sobama danima ležale na krvavim čaršavima, bez jastuka i da se sve trudnice kojima se radi CTG pregled na istoj posteljini.

Dodaje i da je tražila epiduralnu anesteziju, ali da doze nije dobijala na vreme, jer je doktor procenio "da to i nisu neki bolovi".

- Zatim, dok su me babice porađale, doktor je u sali stajao naslonjen na kolica sa instrumentima i jeo jabuku. Bebi je bio pupčanik oko glave i babice su imale poteškoća da je izvuku! (A taj podatak nigde nije zabelezen, ni na otpusnoj listi) Ali, on nije prilazio -navela je Nataša.

- Onda dolazi deo sa ušivanjem, gde on počinje da me ušiva bez lokalne anestezije pod izgovorom da sam pod epiduralom, a doktorki nije dozvolio da mi da dozu. Ne znam koliko konaca imam ali doktor gleda kako ja čupam kosu i molim ga da samo malo stane jer ne mogu više, i kada sam se skoro onesvestila samo su otvorili vrata od terase i rekao je: "Evo još koji min, gotov sam".-

Republika

Foto: ST/N. Mandić, Pixabay

Beba ilustracija

Ona je istakla i da je sutradan tokom vizite niko nije progledao i da su doktori prošli pored njihovih kreveta.

- I otprilike nekih 24h od porođaja kad sam otišla na tuširanje iz sebe sam izvukla ogromnu gazu koju je doktor zaboravio - kazala je i dodala da ju je ona mogla koštati života budući da je dobila infekciju i temperaturu 41 stepen.

Oglasila se bolnica povodom slučaja Jevremović

Nakon što je u medije dospela priča o mladom paru koji je 12. januara ove godine izgubio bebu, oglasila se i Opšta bolnica Dr Laza K. Lazarević u Šapcu. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Trudnica je u porodilište primlјena 7. januara 2023. godine uveče, a po dolasku urađeni su joj laboratorijski nalazi koji su bili uredni. Dva dana kasnije, 9. januara u večernjim satima dobila je porođajne bolove.

Republika

Foto: Instagram/YouTube/Printscreen

Jovana i Dejan Jevremović/ Šabačka bolnica

Uprkos pokušajima da se trudnica porodi prirodnim putem, odnosno vaginalno, doneta je odluka da bude porođena carskim rezom, s obzirom na to da je uočeno da bebina glava stoji visoko nad karličnim ulazom. Sve vreme praćeni su vitalni parametri i bebe i majke, odnosno CTG zapisi bili su sve vreme dobri. Ovo navodi na zaklјučak da beba tokom rađanja nije trpela bolove niti je na bilo koji način bila ugrožena ili da je pretrpela traumu.

Dete je rođeno 10. januara, po rođenju beba je odmah zaplakala, a na osnovu opšteg stanja dobila je visoku ocenu 9.

Osam sati kasnije, prilikom podoja uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem. Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku da dete bude prebačeno na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Dete je sanitetom otpremlјeno na dečiju kliniku, gde tokom noći dolazi do pogoršanja stanja, potom i smrti novorođenčeta. Naložena je obdukcija nakon koje će se znati tačan uzrok smrti deteta.

Opšta bolnica “Dr Laza K. Lazarević” Šabac formirala je komisiju koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada, a vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlјa po hitnom postupku biće obavlјen već u ponedelјak. -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (5)

Loading
Aca

15.01.2023 17:03

Imaju male plate po bolnicama,od 80 hiljada pa navise zato tako i rade svuda je isto,zato nikad nece da nas prime u Evropsku uniju,smeje nam se cela Evropa

Dejan

15.01.2023 20:13

Pa ceo Šabac zna da su i krali bebe, i da se iživljavaju na porodiljama. 1 sestra bude u smeni 12h na 31 porodilju nekada, i još jedna na porođaju pomaže..... Svi platili radna mesta, sve preko veze za sigurnu platu, a niko nema volje, čast izuzetcima da uteši trudnicu. Umesto toga galame i kažu, kad si širila noge bilo ti je lepo.noge žene u Šapcu zbog lošeg iskustva zbog toga imaju samo jedno dete, jer skaču po stomaku i pojma nemaju.

Горан

16.01.2023 15:07

То је касапница 21. века, и по звању и по знању лекара месара и њихових подгузних мува са средњом школу у облику силиконских старлета у белим мантилима. Уместо Лазе Лазаревића да промену име у Алфреда Хичкока, улица Браззерс бр 1. Имбецили.

Jana

16.01.2023 16:41

Oprema koje nema Tupa oprema, makaze za sečenje pupčane vrpce noževi, stolovi raspali, kreveti za porođaj koji su pukli pa su ih sastavljali, lampe koje vise popucale. Ono je kao u kamenom dobu. Dobro naoštren kamen ne koriste za porođaj, može to daleko bolje. Sramota države.