PROGLAS POKUŠAVA DA SAKRIJE KO STOJI IZA PROTESTA ZBOG LITIJUMA: A GDE SU VAM GAZDE?!

Autor: TEODORA KLJAJIĆ

Vesti

05.09.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svesni da Šolak i Đilas imaju lošu reputaciju među građanima, isturaju javne ličnosti i nevladine organizacije

PROGLAS POKUŠAVA DA SAKRIJE KO STOJI IZA PROTESTA ZBOG LITIJUMA: A GDE SU VAM GAZDE?!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, ProGlas

Opoziciona inicijativa Proglas saopštila je da je u sredu održala sastanak s više od 20 nevladinih pokreta iz cele Srbije s ciljem, kako su naveli, da zajednički organizuju proteste protiv iskopavanja litijuma.

Na ovaj način, kako kažu izvori Srpskog telegrafa, oni u stvari kriju gazde i glavne finansijere Dragana Šolaka i Dragana Đilasa, kao i činjenicu da je cela priča zapravo politička, a ne ekološka kakvom žele da je predstave.

LAŽNA SLIKA

- Plan je jasan, a to je da se Srbija zaustavi na svakom mogućem polju. Tačno je da ne biraju sredstva uz pomoć kojih će narednih meseci pokušati da dođu do cilja, a to je svakako destabilizacija države i zaustavljanje svega što ima veze s litijumom. Upravo zato se poslednjih dana održavaju mnogi sastanci, naročito s predstavnicima brojnih NVO, gde se govori upravo o svemu što će da usledi. Daju se instrukcije, radni zadaci, ali i novac, koji u celoj priči ima najvažniju ulogu - objašnjava sagovornik našeg lista.

On dodaje da je zajednička odluka i da se glavni akteri sklone sa strane:

- Jasno je ko sve finansira, ko stoji iza svega i ko daje glavnu podršku, kako medijsku tako i finansijsku. Ipak, odluka je da se Šolak i Đilas sklone sa strane, zbog loše reputacije u narodu, pa se vode logikom da će glumci, pevači i ostale javne ličnosti ipak bolje progurati celu priču. Takođe, postoji i težnja da se sve ovo prikaže kao društveno-korisna inicijativa, a ne politička, pa je i to jedan od razloga što gazde svesno kriju.

ISTI CILJ

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je ovo praksa koju primenjuju godinama.

- Jasno je da su opozicioni lideri ovde na prvom mestu, ali su oni svesni da nemaju tu popularnost u narodu, kojom bi mogli da okupe sve te ljude. Svesni su toga, a i potvrdilo se na izborima, pa se onda oslanjaju na raznorazne organizacije, kao što je Proglas i slično. Proglas nije prva organizacija koja je tako osnovana, ona je ko zna koja po redu, ali u svemu tome je cilj uvek isti, a to je upravo da takve organizacije pokušaju da privuku narod, kad već opozicija ne može - ističe naš sagovornik.

Obradović: Raspiruju iracionalne strahove

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ističe da su sve ove aktivnosti nedvosmisleno usmerene protiv ekonomskog razvoja zemlje:

- Dezinformacije koje su emitovane po pitanju rudnika Jadar gube na prvobitnom značaju i sada se pronalaze putevi i forme da se pod plaštom građanskog aktivizma nastavi s blokadom razvoja Srbije. Proglas više nema nikakav legitimitet po ovom pitanju otkada je njihov član Vladeta Cvetković u više navrata objasnio da je projekat rudnika moguće bezbedno implementirati. Žalosno je što se zbog politikanstva raspiruju iracionalni strahovi među građanima.

Srđan Barac, politički analitičar

Ideja blokada i paralisanja normalnog načina života nije ni nova ni inovativna, a ni kreativna. Ideja da borba protiv rudarenja litijuma bude centralna samo je deo marketing plana, dok je cilj uvek isti - da se na ulici promeni vlast bez podrške građana i birača

Akademik nepodoban zbog istine

Iako je jedan od osnivača Proglasa, akademik Vladica Cvetković postao je nepodoban u ovoj organizaciji čim je, kao čovek iz struke i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta, podržao iskopavanje litijuma.

Podsetimo, i sam Cvetković je istakao da se povukao iz Proglasa jer je ta organizacija, zajedno s opozicijom, odlučila da zastrašivanjem naroda pokuša da sruši vlast.

- Panični ekonarativ se veoma lepo primio kod tzv. slobodnih medija, ljto je ubrzo pokrenulo lančanu reakciju u glavama mnogih građana Srbije. Doljlo je do neviđene pojmovne strahoomraze, ljudi su počeli da se ježe čim čuju reči litijum, projekat "Jadar", "Rio Tinto", rudnik, geololjka buljotina, da ne nabrajam dalje - naveo je Cvetković kad je napuštao Proglas.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading