N1 ISEKAO OBJAVU EPISKOPA O LITIJUMU! Šolakovim medijima baš ništa nije sveto

Autor:

Vesti

25.08.2024

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije im se svideo deo u kojem stoji da prirodu treba da čuvamo, ali i da živimo od nje, te da struka treba da se pita o projektu "Jadar"

N1 ISEKAO OBJAVU EPISKOPA O LITIJUMU! Šolakovim medijima baš ništa nije sveto

Foto: Wikipedia,Printscreen

Medijima u vlasništvu Dragana Šolaka baš ništa nije sveto. Tako je njegov portal N1 objavio tekst o saopštenju episkopa šabačkog Jeroteja o litijumu i projektu "Jadar", s naslovom iz kog se može zaključiti da je SPC strogo protiv otvaranja rudnika!

Međutim, kada se pročita tekst, dakle, mrdne malo od naslova, koji su dobili tako što su napola isekli rečenicu episkopa, odnosno bacili ceo njen drugi deo, koji je u stvari i suština, vidi se da on nije protiv rudarenja litijuma. Naprotiv, govori praktično isto što i predsednik Aleksandar Vučić i drugi nosioci vlasti: Mora struka da se pita, prirodu treba da čuvamo, ali i da od nje živimo i to nikako ne sme biti političko pitanje.

- Episkop šabački povodom rudarenja litijuma: Bog nam je prirodu poverio da je čuvamo i negujemo - naslov je teksta N1.

Foto: Printscreen

Isečena izjava

A sad da vidimo šta je, u stvari, poručio velikodostojnik SPC, čije je saopštenje i objavila Informativna služba Crkve.

Prema rečima ovog episkopa, "Crkva se ne može stavljati na stranu ili poistovetiti ni s jednom ideologijom, političkom strankom ili interesnom grupom", a "Bog nam je prirodu poverio da je poštujemo, čuvamo i negujemo" (što su šolakovci uzeli za naslov), "ali i da živimo od nje" (što je deo iste rečenice, koju su namerno izbacili jer im ne odgovora).

- Stoga se molimo bogu da nas umudri da damo priliku da o pitanju rudnika u Jadru, pre svega, odgovorno i savesno, bez ideoloških predznaka i ciljeva, reč daju stručnjaci: rudarske i geološke, šumarske, agronomske i ekološke struke, hemičari i biolozi, stručnjaci za poslovnu, makroekonomiju i vojnu geografiju, demografi i pravnici, kako bi ovo pitanje bilo rešavano kao egzistencijalno, a ne da naše kuće, njive i polja, naše svetinje, crkve i manastiri, budu pretvoreni u politička i svaka druga poprišta - poručio je Jerotej i dodao:

- Tek kada budu utvrđeni objektivni i pouzdani naučni stavovi po svim navedenim parametrima, uz primenu mudrog principa deset puta meri, jednom seci, treba oprezno i bez žurbe pristupati donošenju odluka po ovakvim pitanjima.
Dakle, šta je rekao episkop? Isto što pričaju i najviši predstavnici vlasti i što je ko zna koliko puta ponovio predsednik Aleksandar Vučić: Ceniće se reč struke, tek kad oni daju mišljenje, biće razmatrano pitanje eventualnog rudnika.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić kaže da je N1 medij na kome više nema apsolutno nijedne istinite vesti.

- Sve je spinovano, falsifikovano, izvučeno iz konteksta i brutalno zatrpano lažima, glupostima, izmišljotinama, uvredama, pretnjama i govorom mržnje od gostiju i od urednika i novinara koji sve češće intervjuišu sami sebe - poručio je Krstić.

Demantovala ih i Brantnerova

Mediji u vlasništvu tajkuna Šolaka mesecima vode kampanju protiv litijuma, što sami, što kroz podršku opoziciji, koja organizuje proteste, navodno zbog "Rio Tinta", a u stvari da bi srušila predsednika Aleksandra Vučića. Između ostalog, izmišljaju da nigde u Evropi nema i neće biti iskopavanja litijuma, a tu njihovu tezu, kako smo juče opširno pisali, jasno je demantovala čak i nemačka državna sekretarka Franciska Brantner, koja je objasnila da njena zemlja ubrzano razvija dva velika projekta za vađenje litijuma, jedan iz stene, kao u Srbiji, drugi iz vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading