ŠAMAR KOJI MNOGO BOLI! Mali Aljbin sam iskopao svoj grob, Kristofer Hil potopio sve lađe lažne države: Priznanje Kosova neće biti uslov za prijem Srbije u EU

Autor:

Vesti

13.06.2024

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador je naglasio da misli da je vreme da se sprovede dogovoreno pre 11 godina, ali da u kontekstu implementacije postoji jasna slika za Srbe koji žive na KiM.

ŠAMAR KOJI MNOGO BOLI! Mali Aljbin sam iskopao svoj grob, Kristofer Hil potopio sve lađe lažne države: Priznanje Kosova neće biti uslov za prijem Srbije u EU

Foto: Profimedia/ELVIS BARUKCIC, Armend NIMANIAFP, Printscreen/youtube/Regionalna televizija

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je da misli da se od Srbije neće tražiti de jure priznanje tzv. Kosova za ulazak u Evrospsku uniju, već normalni odnosi Beograda i Prištine kao što Brisel i kaže da traži.

"Ono što Evropljani traže je upravo ono što kažu da traže a to je normalizacija. Oni žele mir i bezbednost u regionu, a svakako između Kosova i Srbije", rekao je Hil u intervjuu za NIN na konstataciju da Ohridski sporazum ne predviđa de jure priznanje Kosova.

Ambasador je naglasio da misli da je vreme da se sprovede dogovoreno pre 11 godina, ali da u kontekstu implementacije postoji jasna slika za Srbe koji žive na KiM.

Ohridski sporazum jeste odredio neke oblasti na koje se treba fokusirati i jedna od njih je potreba za stvaranjem Zajednice srpskih opština, rekao je Hil i naglasio da je normalizacija nešto na čemu se može raditi, ali u kontkestu regiona.

"Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde granice neće biti granice koje dele već granice koje spajaju, granice koje zaista spajaju", rekao je Hil u intervjuu u kojem je naveo i da Srbiju vidi kao igrača u Evropi, kao zemlju koja ima mnogo toga da ponudi, 

Ocenio je da Srbija i SAD imaju veoma vrlo dobar dijalog, ali je i dodao da se Vašington i Beograd ne slažu u svemu.

"Ne slažemo se o Kosovu ali se slažemo o neophodnosti mira i sigurnosti u Evropi. Mislim i da se veoma dobro slažemo oko toga da ruska agresija na Ukrajinu mora da se zaustavi. Tako da mislim da imamo mnogo toga da gradimo", rekao je Hil i dodao da bi želeo da vidi da uradimo više kao i da veze dva naroda jačaju.

Na pitanje o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Hil je rekao da SAD žele da se Srbija pridruži sankcijama, ali da je već preduzela važne korake da bi Rusiji jasno stavila do znanja da se ne slaže sa agresijom na Ukrajinu.

"Tako da mislim da se dobro razumemo sa Srbijom", rekao je Hil i dodao da će deo o usklađivanju sa EU prepustiti razgovorima koje Beograd vodi sa Evropljanima.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

 

"Ono što je za nas trenutno važno jeste da je Srbija jasno stavila do znanja gde se nalazi u odnosu na Ukrajinu“, rekao je Hil.

Ambasador je na pitanje vezano za Svesrpski sabor, ocenio da je u Beogradu za vikend održan "veliki događaj, jedna posebna manifestacija sa folklorom i ostalim stvarima koje su se dešavale".

"Ali mislim da jedna stvar koju svi moraju da shvate jeste da je Dejton osnova teritorijalnog integriteta Bosne, teritorijalnog integriteta entiteta unutar Bosne i da ove elemente Dejtona moraju poštovati sve strane", istakao je Hil.

Na pitanje da li bi EU prijemom celog regiona smanjila tenzije na Zapadnom Balkanu, ali i ruski i kineski uticaj i da li je to moguće bez SAD, Hil je odgovorio da EU sama donosi odluke, a da kada zemlja želi da postane članica, SAD je podržavaju, što rade i sa Srbijom.

Dodao je da Srbija ima stvari koje treba da uradi na polju vladavine prava.

Na ocene da je blag prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Hil je naveo da smatra da svaki strani diplomata ide u neku državu i sarađuje sa predstavnicima te zemlje i da će nastaviti saradnju s Vučićem dok je on predsednik Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Zoma

13.06.2024 23:59

God. Hil jedno prica, drugo misli, a trece radi. Dobro de sećam njga za vreme ubijanja srpskog naroda od strane povampirenih nacista.