POČEO ZAVRŠNI ISPIT U AVGUSTOVSKOM ROKU: Učenici polažu testove u 52 škole širom Srbije

Autor:

Vesti

14.08.2024

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prisustvuje 154 učenika i 108 odraslih polaznika

POČEO ZAVRŠNI ISPIT U AVGUSTOVSKOM ROKU: Učenici polažu testove u 52 škole širom Srbije

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Danas je započeo završni ispit u avgustovskom roku za učenike osmog razreda i polaznike funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, i to polaganjem testa iz srpskog jezika, koji je organizovan u 52 škole širom Srbije.

Prema saopštenju Ministarstva prosvete, na ovom ispitnom roku prisustvuje 154 učenika i 108 odraslih polaznika. Test iz matematike biće održan sutra, 15. avgusta, od 9 do 11 časova, dok će treći test iz predmeta po izboru-istorija, geografija, fizika, hemija ili biologija-biti održan u petak, 16. avgusta, u istom vremenskom okviru. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. avgusta 2024. godine do 20 časova.

Završni ispit u avgustovskom roku namenjen je onima koji iz različitih razloga nisu mogli da polažu u junskom roku. Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Milan Pašić, obišao je danas učenike i polaznike u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" i poželeo im sreću. Takođe, naglasio je da ima dovoljno mesta za sve učenike u srednjim školama, te da će upis u srednje škole u trećem upisnom krugu biti organizovan 22. i 23. avgusta.

Važno je napomenuti da učenici ne mogu pasti na maloj maturi, ali je broj ostvarenih bodova ključan za upis u željenu srednju školu. Maksimalan broj bodova koji učenici mogu da postignu, bez dodatnih bodova sa takmičenja, iznosi 100. Od toga, 60 bodova mogu se osvojiti na osnovu uspeha u osnovnoj školi, dok preostalih 40 bodova dolazi iz tri testa. Testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 14 bodova, dok treći test iz izbornog predmeta nosi 12 bodova. Bodovi sa testa iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se bodovi sa trećeg testa množe koeficijentom 0,6.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading