SAZNAJEMO: UKP SASLUŠAVA SLUŽBENIKE UNDP! Zbog velike afere neki će u zatvor!

Autor: BORISLAV KAŠANSKI

Vesti

08.08.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpskom telegrafu i portalu Republika u Višem tužilaštvu potvrđeno da predmet vodi Odeljenje za borbu protiv korupcije

SAZNAJEMO: UKP SASLUŠAVA SLUŽBENIKE UNDP! Zbog velike afere neki će u zatvor!

Foto: ST/Nemanja Pančić. Privatna arhiva

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP), po nalogu tužilaštva, saslušavaju visokorangirane službenike kancelarije UNDP u Beogradu zbog velike afere vezane za obnovu i dogradnju Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, saznaje portal Republika.

Naš portal objavio je veći broj tekstova o ovoj aferi u kojoj su pojedinci iz UNDP, pokušavajući milionski posao da nameste firmi koja je bila njihov favorit, praktično oteli državni novac. Naime, investitor posla je Ministarstvo prosvete, koje je uplatilo novac kancelariji UNDP, i sada bi trebalo da izdejstvuje njegov povrat da bi radovi bili realizovani.

Ministarka prosvete u akciji

Prema informacijama našeg portala, Ministarstvo prosvete zatražilo je od UNDP da se izjasni kako misli da prevaziđe ovu situaciju, odnosno kada misli da vrati novac koji im je prebačen ili ga prosledi studiju koji je pobedio na tenderu i ispunio sve obaveze po tom osnovu. Kako smo već pisali, u jednom trenutku postojala je opasnost da država bude oštećena za nemali milionski iznos, međutim, ministarka Slavica Đukić Dejanović rešila je da ne dozvoli pljačku državnih para.

DVA TENDERA

U pozadini svega, kako smo pisali, odvijali su se pokušaji službenika UNDP, protiv kojih je zbog toga podneta krivična prijava po kojoj postupaju tužilaštvo i policija, da obmane Ministarstvo prosvete i iz posla isključi arhitektonski studio "Bureau cube partners DOO", koji je pobedio na dva tendera (prvi je poništen baš u pokušaju da se izabere drugi namešteni izvođač). Na kraju, UNDP je odbio da isplati pomenutom studiju "Bureau cube partners DOO" uz lažno obrazloženje da nisu ispoštovani rokovi, iako je sve urađeno čak i pre vremena. Da je tako, dokazuju i odluka Vlade i građevinska dozvola koju je nedavno ovaj studio dobio od Ministarstva građevine i po osnovu koje treba da bude nastavljena realizacija projekta. 

Sprečili prinudnu naplatu

Pozivanje na imunitet po svemu sudeći je specijalnost pojedinaca iz kancelarije UNDP u Beogradu. Naime, kada je arhitektonski studio "Bureau cube partners DOO" podneo tužbu i na osnovu sudske odluke dobio izvršno rešenje da se naplati u izvršnom postupku, UNDP se pozvao na diplomatski imunitet. S obzirom na to da je beogradska kancelarija deo globalne mreže pod kapom Ujedinjenih nacija, kao institucija zaista raspolaže diplomatskim imunitetom, koji isključuje prinudnu naplatu sa njihovog računa izvršenjem.

Portalu Republika je u Višem tužilaštvu u Beogradu potvrđeno da predmet vodi Odeljenje za borbu protiv korupcije, kojem je prosleđen, a kako naš list saznaje, kada su pripadnici UKP pozvali službenike UNDP na saslušanje, ovi su odbili da se odazovu, pozivajući se na navodni diplomatski imunitet.

- Taj imunitet, međutim, odnosi se samo na UNDP kao instituciju, a ne na pojedince koji počine neko krivično delo, pa se tužilaštvo obratilo nadležnom Ministarstvu spoljnih poslova i dobilo upravo takvo tumačenje. Dakle, svi koji su obuhvaćeni krivičnom prijavom moraju biti saslušani, pa je jasno da im je manevar da izbegnu odgovornost propao - objašnjava upućeni sagovornik našeg portala.

PROŠIRENJE

Istraga se trenutno vodi protiv Tatjane Strahinjić Nikolić, Stefana Zdujića i Zorice Savičić, ali nije isključeno da njom u daljem toku bude obuhvaćen još neko iz UNDP.

Na sva pitanja koja smo slali kancelariji UNDP u Beogradu, koju vodi Jakup Beriš, portal Republika nije dobio odgovore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading