DONETA ODLUKA U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ove stranke će podržati Rezoluciju o Jasenovcu, uloženi amandmani! Evo ko je PROTIV

Autor:

Svet

28.06.2024

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rasprava je na momente prelazila u polemiku poslanika parlamentarne većine i opozicije, ponovo se pričalo o četnicima i partizanima, pominjali su se Draža Mihailović i njegova žena, ali i stradanje Pavla Đurišića

DONETA ODLUKA U CRNOGORSKOM PARLAMENTU: Ove stranke će podržati Rezoluciju o Jasenovcu, uloženi amandmani! Evo ko je PROTIV

Foto: zlocininadsrbima.com

U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o Predlogu rezolucije o genocidu u Jasenovcu, koja je amandmanima ZBCG preimenovana u "Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen" i za sada je izvesno da će taj predlog podržati PES, Demokrate Crne Gore, ZBCG, poslanici SNP su podneli amandmane, dok će protiv biti opoziciona DPS i njeni tradicionalni sateliti, kao i GP Ura Dritana Abazovića.

Oni smatraju da je ovaj dokument Crnoj Gori nepotreban, jer genocid u Jasenovcu niko ne spori i tvrde da se o njemu raspravlja u parlamentu pod pritiskom zvaničnog Beograda.

Rasprava je na momente prelazila u polemiku poslanika parlamentarne većine i opozicije, ponovo se pričalo o četnicima i partizanima, pominjali su se Draža Mihailović i njegova žena, ali i stradanje Pavla Đurišića.

Najglasniji protivnici iz DPS tvrde da će Hrvatska zaustaviti crnogorski evropski put, ako rezolucija bude usvojena.  

Lider Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović je zahvalio Hrvatskoj i njenom državnom vrhu na tome što je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, ali je utvrdio da, kako je naveo, "ono što rukovodstvo Srbije nije uspelo da sprovede podmeće preko Crne Gore".  

Poslanik UCG Vladimir Dobričanin je zamerio poslanicima opozicije da, kada govore o rezoluciji, ne govore o zločinu nad Srbima, jer, kako je kazao, ne smeju.

Poslanik DPS Ivan Vuković smatra da predložena rezolucija isključivo ima veze sa trulim kompromisima kako bi se svojim glasačima opravdalo podržavanje Vlade koja je glasala za Rezoluciju o Srebrenici u Skupštini UN.  

Slađana Kaluđerović iz SNP-a je istakla da je njena partija priložila amandmane prema kojima se osuđuju svi zločini koji su sprovedeni na teritoriji NDH.  

- Prvi logor je bio Jadovno, koji je otvoren u junu 1941, a nakon njegovog zatvaranja, otvoren je Jasenovac. Postojala je teza da trećinu Srba treba pokatoličiti, trećinu pobiti, a trećinu raseliti - kazala je Kaluđerović i dodala da su i Hitlerovi saradnici bili zgroženi zločinima u NDH.  

Ona je dodala da je neophodno da se navedu svi logori, a da Jasenovac bude simboličo prvi.

- Došlo je doba da osudimo zločine nad srpskim narodom - istakla je poslanica SNP. 

Šef poslaničkog kluba Demorkata Boris Bogdanović konstatovao je da je "Jasenovac večna opomena gde mržnja može odvesti".  

- Priča o Jasenovcu nadilazi granice vremena. To je bila životinjska mapina smrti. To je bila tačka na kojoj su se sve noćne more materijalizovale. Svaka priča i govor o Jasenovcu moraju početi ćutanjem. Ova rezolucija nije tačka na priču o toj temi, već opomena svetu i budućim generacijama na šta je spreman ljudski um kad nije ograničen moralom i insititucijama. Jasenovački genocid nije tema upućena protiv bilo koga, niti protiv jedne države, nacije, naroda... To je tema pomračenja uma čitave jedne političke generacije. Nek je proklet svaki dželat koji je ubijao u Jasenovcu - kazao je on i dodao da će njegov poslanički klub glasati za Rezoluciju.  

Raspravu je obeležila i polemika lidera GP Ura Dritana Abazovića i DNP-a Milana Kneževića, koja se uglavnom ticala mandata tokom kojeg je Abazović bio premijer.

Govoreći o rezoluciji, Abazović je rekao da je ona ništa više, već odgovor na usvojenu nedavno usvojenu rezoluciju o Srebrenici.

- U narednom periodu možete očekivati stotine rezolucija o stradanju albanskog naroda, crnogorskog naroda, ali i internacionalizaciju - stradanja sa afričkog i azijskog kontinenta. Ja smatram da je u Jasenovcu počinjen genocid - kazao je Abazović i dodao da u predlogu Rezolucije nisu dodati crnogorski građani.

Prema njegovim rečima, najvažnija stvar koja ostaje za sutrašsnji premijerski sat, jeste da je premijer Milojko Spajić prevario ljude iz Hrvatske, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading