OTKRIVENI DOSAD NEPOZNATI DETALJI O NAPADU HAMASA NA IZRAEL: Evo šta se dogodilo pre KOBNOG 7. oktobra?! (VIDEO)

Autor:

Svet

18.06.2024

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska državna televizija otkrila nove podatke

OTKRIVENI DOSAD NEPOZNATI DETALJI O NAPADU HAMASA NA IZRAEL: Evo šta se dogodilo pre KOBNOG 7. oktobra?! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojna obaveštajna služba jasno je upozorila na predstojeći napad Hamasa više od dve nedelje pre samog napada iz Pojasa Gaze 7. oktobra prošle godine, prema izveštaju izraelske državne radiotelevizije Kan.

Planovi o napadima na vojne baze i naselja, kao i otimanju 250 talaca, uključujući i žene i decu, dati su u dokumentu koji je razdeljen unutar "Divizije Gaza" Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) 19. septembra, navodi se u izveštaju Kana.


Izveštaj je stigao od visokocenjene IDF-ove Jedinice 8200, odgovorne za skupljanje obaveštajnih podataka, ali su navodno ignorisali viši vojni zvaničnici.

Najgori scenario koji se razmatrao bio je da bi nekoliko desetina terorista s tri tačke moglo da upadne u Izrael.


Vojni izveštač televizije Kan rekao je da je "bezbednosni sistem u to vreme radio u smeru pacifikacije Pojasa Gaze, što znači poboljšavanja životnih uslova civilne populacije, radnih dozvola za Palestince i ukidanju ograničenja na dobra."

IDF se oslanjao na pograničnu odbranu koja je sezala duboko u unutrašnjost, ali sve se urušilo 7. oktobra, rekao je izveštač.

Viši zvaničnici "Divizije Gaza" navodno su odbacili upozorenja.

Ignorisanje upozorenja: Propusti u vojnoj strategiji

Upozorenje izraelske vojne obaveštajne službe na predstojeći napad Hamasa, koje je ignorisano od strane viših vojnih zvaničnika, sada baca novo svetlo na propuste u vojnoj strategiji.

Dok su planovi o napadima na vojne baze i otimanju talaca bili jasno izloženi, čini se da su odluke o ignorisanju ovih upozorenja ozbiljno narušile bezbednost Izraela.

Unutrašnji sukobi: Propusti u vojnom lancu komandovanja

Sukobi unutar vojnog lanca komandovanja postaju sve očigledniji kako se analizira situacija.

Dok je IDF-ova "Jedinica 8200" pravovremeno dostavila ključne informacije o mogućem napadu, viši vojni zvaničnici su, prema izveštaju, odbacili ova upozorenja, što je rezultiralo katastrofalnim posledicama.

Pacifikacija Pojasa Gaze: Ciljevi i izazovi

Izveštaj o radu bezbednosnog sistema u smeru pacifikacije Pojasa Gaze donosi u fokus ciljeve i izazove ove kompleksne situacije.

Poboljšanje životnih uslova civilne populacije, izdavanje radnih dozvola Palestincima i ukidanje ograničenja na dobra bili su deo strategije koja je bila na snazi pre napada.

Slučaj Gaza: Nepredvidive posledice ignorisanja obaveštajnih podataka

Slučaj Gaza jasno ukazuje na nepredvidive posledice ignorisanja ključnih obaveštajnih podataka.

Ignorisanje upozorenja izraelske vojne obaveštajne službe moglo bi služiti kao važna lekcija u planiranju i implementaciji budućih vojnih strategija, kako bi se izbegle slične situacije u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading