CRNE PROGNOZE ZA MAKRONA: Francuska se okreće udesno, objavljeni rezultati prvih predizbornih anketa

Autor:

Svet

17.06.2024

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik, Emanuel Makron, raspisao je vanredne parlamentarne izbore, koji će se održati u dva kruga 30. juna i 7. jula.

CRNE PROGNOZE ZA MAKRONA: Francuska se okreće udesno, objavljeni rezultati prvih predizbornih anketa

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore u Francuskoj počela je danas, a rezultati anketa pokazuju da će na njima pobediti krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje (RN), ispred levog bloka.

Ankete pokazuju da će se centristički savez predsednika, Emanuela Makrona, naći na trećem mestu.

Međutim, zajedno sa glasovima konzervativne Republikanske partije, koji su formirali izborni savez sa RN, ukupan rezultat francuske konzervativne desnice bi mogao dostići 37 odsto, prenosi Rojters.

Prema rezultatima Ifopove ankete savez levičarskih partija ima podršku 28 odsto birača, dok je Makronova politička opcija daleko ispod, na trećem mestu sa 18 odsto podrške.

Od kada je predsednik Makron rasupustio parlament i sazvao prevremene izbore, nakon što je stranka Nacionalno okupljanje, Marin Le Pen, nadmašila njegovu vladajuću centrističku stranku na izborima za Evropski parlament, nastupila je politička neizvesnost koja je podstakla intenzivnu prodaju francuskih državnih obveznica i akcija.

Podsetimo, francuska konzervativna Republikanska partija podeljena je u svojim stavovima nakon što je njen lider, Erik Sjoti, pozvao na savez kandidata republikanaca i krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja, Marin Le Pen, na vanrednim parlamentarnim izborima.

Senatorka iz Republikanske partije, Anjes Evren, rekla je da Sjoti više neće biti predsednik republikanaca i da će biti smenjen jer, kako je navela, nema legitimitet, preneo je Rojters.

Stranke podeljene francuske levice obavezale su se da će predložiti zajedničke kandidate na parlamentarnim izborima, ali o tome tek treba da sklope formalni dogovor.

Predsednik, Emanuel Makron, raspisao je vanredne parlamentarne izbore, koji će se održati u dva kruga 30. juna i 7. jula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading