VADILI LJUDIMA ORGANE I IZVOZILI U INOSTRANSTVO: Bivši zamenik ministra zdravlja uključen u veliku kriminalnu mrežu?!

Autor:

Svet

17.06.2024

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svim članovima kriminalne grupe zaprećena je kazna zatvora do 12 godina.

VADILI LJUDIMA ORGANE I IZVOZILI U INOSTRANSTVO: Bivši zamenik ministra zdravlja uključen u veliku kriminalnu mrežu?!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski portal, Strana, preneo je da je bivši zamenik ministra zdravlja Ukrajine, Mihail Zagriјčuk, navodno uključen u veliku "šemu izvoza i prodaje ljudskih organa iz zemlje".

Informacija dolazi nakon što je ukrajinska policija otkrila značajnu mrežu uključenu u ilegalni izvoz i prodaju ljudskih organa. Ime bivšeg zamenika ministra, povezanog sa ovom mrežom, nije otkriveno u početnoj fazi istrage.

- Bivši zamenik ministra zdravlja, koji je priveden u slučaju ilegalnog izvoza ljudskih organa, jeste Mihail Zagrijčuk. On sada radi kao šef odeljenja za transplantaciju i hirurgiju trbušnih organa na Institutu za srce - navelo je izdanje na Telegramu.

Prema pisanju portala, privedeno je i 10 lekara Instituta za srce, Volinske regionalne kliničke bolnice i Centralne gradske kliničke bolnice Kijeva. Nakon pokretanja krivičnog postupka, u Ukrajini je prestala transplantacija organa, piše Strana.

Prema istrazi, ljudima koji su bili u bespomoćnom stanju vađeni su organi, a potom su biomaterijali izvezeni u inostranstvo.

Svim članovima kriminalne grupe zaprećena je kazna zatvora do 12 godina.

U avgustu 2022. tadašnji predsednik Komiteta za nacionalno zdravlje Vrhovne rade Ukrajine, Mihail Raducki, je izvestio da je oblast transplantologije u zemlji počela da se razvija rekordnim tempom u kontekstu vojnih operacija.

Podsetimo, kako su ranije preneli mediji, prema rečima eksperta za trgovinu ljudima i crne berze ljudskih organa, Vadima Rezničenka, u toj sferi deluju transnacionalne kriminalne grupe, među kojima su visokokvalifikovani lekari.

- Konkretno, više klinika za ilegalno presađivanje organa nalazi se u Turskoj, Kini i Egiptu - rekao je on.

Pre nekoliko godina, glavni lekar bolnice u Šimkentu priveden je u Kazahstanu. Optužen je za nelegalnu transplantaciju organa. Prema istrazi, kriminalna grupa koristila je Ukrajince, Uzbeke i Kirgize kao davaoce, dok su klijenti uglavnom bili izraelski državljani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading