SUDAR DVA BRODA! Jedan je ignorisao oštra upozorenja druge strane, sad se OPASNO ZAKUVALO

Autor:

Svet

17.06.2024

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrednost trgovine koja se svake godine ostvari preko ovog mora iznosi bilione dolara, a veruje se da se ispod njegovog dna nalaze ležišta nafte i gasa

SUDAR DVA BRODA! Jedan je ignorisao oštra upozorenja druge strane, sad se OPASNO ZAKUVALO

Foto: shutterstock.com/Srećna republika

Kineska obalska straža (CCG) saopštila je danas da je njen brod imao manji sudar sa filipinskim trgovačkim brodom koji je, kako je navela, ilegalno uplovio u kineske vode kod grebena Renai na ostrvu Nanša, u Južnom kineskom moru.

CCG je preduzela "regulatorne mere" kako bi odgovorila na ilegalni upad jednog filipinskog broda jutros u vodama kod grebena Renai, prenosi Sinhua.

Filipinski teretni brod se, ne obazirući se na oštra upozorenja kineske strane, namerno i opasno približio kineskim brodovima koji su uobičajeno plovili u vodama uz Renai Džijao, čime je prekršena međunarodna regulativa za sprečavanje kolizija na moru, navela je kineska obalska straža.

To je, prema navodima CCG-a, dovelo do manjeg sudara, za koji odgovornost u potpunosti snosi filipinska strana.

Peking polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, a delove tog područja spore Tajvan, Filipini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Azije.

Vrednost trgovine koja se svake godine ostvari preko Južnog kineskog mora iznosi bilione dolara, a veruje se da se ispod njegovog dna nalaze ležišta nafte i gasa.

Kina je prethodno upozorila Filipine na upad u njene teritorijalne vode i izdala nova pravila koja su stupila na snagu 15. juna, podseća Rojters.

Prema novim pravilima, kineska obalska straža ovlašćena je da upotrebi silu protiv stranih brodova u vodama na koje Peking polaže pravo i da zadrži prekršitelje bez suđenja 60 dana. G7 je na u saopštenju sa samita u Italiji koji je završen u petak kritikovao ono što je nazvao "opasnim kineskim upadima u Južnom kineskom moru".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading