ISCURILI U JAVNOST PLANOVI BELE KUĆE: Bajden sprema novi rat?! Posle Sirije, Ukrajine i Pojasa Gaze, OVA zemlja biće na UDARU?

Autor:

Svet

15.06.2024

18:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija se u poslednje vreme dodatno iskomplikovala

ISCURILI U JAVNOST PLANOVI BELE KUĆE: Bajden sprema novi rat?! Posle Sirije, Ukrajine i Pojasa Gaze, OVA zemlja biće na UDARU?

Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Američki predsednik Džo Bajden je svojim govorom izazvao reakcije i nade za prekid nasilja u Gazi. Međutim, njegov predlog nije dočekan na isti način od strane Hamasa i izraelske vlade.

Iako je Hamas izrazio pozitivan stav, izraelski premijer Benjamin Netanijahu nije pokazao spremnost za prekid vatre.

Foto: AP Evan Vucci

Džo Bajden

Detalji predloga o prekidu vatre

Izraelski predlog o prekidu vatre, koji je Džo Bajden predstavio, zapravo je izazvao kontroverze i pokazao se kao teže ostvariv nego što se prvobitno činilo.

Trofazni prekid vatre je postao predmet rasprave, a izraelska vlada je isticala da neće prihvatiti primirje dok se ne ostvare njihovi ratni ciljevi.

Foto: Tanjug/AP/Evan Vucci, Pixabay, Wallpaper flare

Džo Bajden i Benjamin Netanijahu

Eskalacija nasilja u Gazi i Libanu

Napori za postizanje prekida vatre nailaze na prepreke dok broj žrtava u Gazi raste, a izraelska vlada nastavlja sa napadima.

Situacija dodatno komplikuje nedavna presuda Međunarodnog suda pravde kojom se naređuje Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Rafi.

Foto: shutterstock

Izraelska vojska

Takođe, tenzije duž libanske granice eskaliraju, stvarajući strah od novog rata između Izraela i Libana.

Hezbolah je u više navrata vršio napade na severu Izraela, a takođe su gađana i područja pod kontrolom Hezbolaha na jugu Libana.

Ukoliko ovde dođe do rata između Libana i Izraela, SAD će tradicionalno ostati uz svog bliskoistočnog saveznika - Izrael.

Foto: Tanjug/AP

Hezbolah

Politika Izraela i unutrašnji pritisak

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se suočava sa teškom situacijom, kako na međunarodnom planu tako i unutar svoje zemlje.

Njegova politika prema Hamasu nailazi na podršku izraelskog naroda, ali istovremeno stvara diplomatske izazove.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading