UZBUNA! Primećena američka podmornica, uplovila u zaliv, Rusi u pripravnosti! (VIDEO)

Autor:

Svet

13.06.2024

23:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Manje od dve nedelje prošlo nakon što je predsednik Džozef Bajden odobrio upotrebu američkog oružja Ukrajini

UZBUNA! Primećena američka podmornica, uplovila u zaliv, Rusi u pripravnosti! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Ley

Američka podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, uplovila je u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruski ratni brodovi ušli u Havanski zaliv.

Ovo dešavanje dolazi kao deo rutinske lučke posete, a američki zvaničnici ističu da ruske vojne vežbe nisu pretnja po Sjedinjene Američke Države.

Američka reakcija na ruske vojne vežbe

Iz Južne komande je saopšteno da drugi američki brodovi prate i nadziru ruske vežbe, ali da se one ne smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Portparol Pentagona, Sabrina Sing, istakla je da iako se vežbe ozbiljno prate, ne predstavljaju direktnu pretnju po SAD.

Ruski ratni brodovi stigli na Kubu nakon vežbi u Atlantskom okeanu

Ruska flota, koja se sastoji od fregate, podmornice na nuklearni pogon, naftnog tankera i spasilačkog broda, uplovila je u Havanski zaliv nakon vojnih vežbi u Atlantskom okeanu.

Ovo dolazi manje od dve nedelje nakon što je predsednik Džozef Bajden odobrio upotrebu američkog oružja Ukrajini u cilju zaštite od ruske teritorijalne agresije.

Ovaj razvoj događaja predstavlja interesantan momenat u odnosima između SAD i Rusije, posebno imajući u vidu trenutnu geopolitičku situaciju u regionu.

Podsetimo, američka mornarica je poslala razarače i ratne avione da prate rusku nuklearnu podmornicu i još tri broda koji su se na putu ka Kubi približili na manje od 50 kilometara od obale Floride.

Kako je preneo Daily Mail, grupu ruskih plovila čine fregata "Admiral Gorškov", koja nosi hipersonične projektile, nuklearna podmornica "Kazan" i još dva broda. 

Ovo je prvi put posle pet godina da je Rusija poslala ratne brodove na vojne vežbe u Karipskom moru. 

Severna komanda američke armije odgovorila je slanjem tri razarača USS Trakston, USS Donald Kuk i USS Dilbert D. Blek, kao i avion Boing P-8 Posejdon za otkrivanje podmornica kako bi se pratilo kretanje ruskih plovila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading