RUSKI RATNI BRODOVI NADOMAK KUBE! Stiže i podmornica na nuklearni pogon, šta Putin to sprema? U Pentagonu napeto (VIDEO)

Autor:

Svet

09.06.2024

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RUSKI RATNI BRODOVI NADOMAK KUBE! Stiže i podmornica na nuklearni pogon, šta Putin to sprema? U Pentagonu napeto

RUSKI RATNI BRODOVI NADOMAK KUBE! Stiže i podmornica na nuklearni pogon, šta Putin to sprema? U Pentagonu napeto (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Podmornica

Kubanska vlada je najavila da će grupa ruskih ratnih brodova, među kojima se ističe podmornica na nuklearni pogon, posetiti Kubu naredne nedelje.

Ova poseta ima za cilj naglašavanje "istorijski prijateljskih odnosa" između Moskve i ove karipske zemlje.

Kubanske revolucionarne oružane snage su saopštile da će ruska fregata Gorškov, podmornica na nuklearni pogon Kazan, naftni tanker flote Pašin i spasilački tegljač Nikolaj Čiker posetiti luku u Havani između 12. i 17. juna.

Istorijska praksa

Kubanska vlada ističe da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje i naglašava da njihov dolazak ne predstavlja pretnju po region.

Dodaju da su posete mornaričkih jedinica iz drugih zemalja istorijska praksa revolucionarne vlade s nacijama koje održavaju odnose prijateljstva i saradnje.

Kubanska kriza i istorija poseta ruskih brodova

Ovo nije prvi put da brodovi ruske mornarice stižu na Kubu, ključnog saveznika bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata. Tokom Kubanske krize 1962. godine, Sovjetski Savez je nakratko držao nuklearne projektile po nalogu Moskve na Kubi.

Nove tenzije između Rusije i SAD

Ova najava dolazi u vreme novih tenzija između Rusije i SAD, nakon što je američki predsednik Džo Bajden dao Ukrajini dozvolu za izvođenje ograničenih napada američkim oružjem unutar ruske teritorije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odgovorio nazivajući to "lošim potezom Zapada" i ističući da Rusija zadržava pravo da postupi na isti način ako vidi da su te zemlje uključene u rat protiv nje.

Ruska vojska povećava aktivnosti

Očekuje se da će ruska vojska povećati pomorske i vazduhoplovne aktivnosti u blizini SAD ovog leta, a najavljeni su i manevri u Karipskom moru.

Pentagon je izneo da će uz ruske brodove ovog leta biti i jedna od podmornica klase Severodvinsk II ruske mornarice.

Rutinske pomorske posete

Iz Pentagona ističu da se, imajući u vidu dugu istoriju ruskih poseta kubanskim lukama, ova najava smatra rutinskim pomorskim posetama, posebno u kontekstu povećane podrške SAD Ukrajini i NATO vežbi.

Ocena Pentagona je da ova vežba "nameće značajan trošak ruskoj mornarici, koja se suočava s izazovima u održavanju spremnosti i izvođenju raspoređivanja sa zastarelom flotom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading