"OSLOBODITE I VRATITE SVE NAŠE DRŽAVLJANE" Indija ogorčena na Moskvu zbog smrti svojih građana u Ukrajini, upućen snažan apel u zemlji (VIDEO)

Autor:

Svet

12.06.2024

21:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo je, takođe, pozvalo indijske državljane da "budu oprezni dok traže prilike za zaposlenje u Rusiji".

"OSLOBODITE I VRATITE SVE NAŠE DRŽAVLJANE" Indija ogorčena na Moskvu zbog smrti svojih građana u Ukrajini, upućen snažan apel u zemlji (VIDEO)

Foto: YouTube/Times Of India/Printscreen

Indija je saopštila da su dvojica njenih državljana, koje je regrutovala ruska vojska, ubijena na ratištu u Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo je da je pozvalo ruske vlasti da vrate tela dvojice preminulih Indijaca u domovinu, prenosi BBC.

Ministarstvo je, takođe, pozvalo Rusiju da brzo oslobodi i vrati sve indijske državljane koji su u ruskoj vojsci.

Moskva se još nije oglasila, a agenti su, navodno, nagovorili još desetine Indijaca da se bore na ruskoj strani kako bi zaradili novac i dobili ruske pasoše. 

Neki od Indijaca su za BBC ispričali kako su bili prisilno priključeni ruskoj vojsci, dok su se drugi sami prijavili.

- Sa žaljenjem moramo konstatovati da su dvojica indijskih državljana, koje je regrutovala ruska vojska, nedavno ubijena u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine - navodi se u saopštenju indijskog Ministarstva spoljnih poslova, bez spominjanja imena žrtava. 

Ministarstvo je, takođe, pozvalo indijske državljane da "budu oprezni dok traže prilike za zaposlenje u Rusiji". U maju je indijska policija uhapsila četiri osobe povezane s mrežom trgovine ljudima pod sumnjom da su namamili mladiće u Rusiju obećavajući im posao ili obrazovanje, samo kako bi ih prisilili da se bore u Ukrajini.

Najmanje još dvoje Indijaca umrlo je ranije ove godine boreći se za ruske snage.

Uprkos pozivanju Rusije da vrati indijske državljane koji služe u ruskoj vojsci, Indija je odbila osuditi Kremlj zbog sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. Umesto toga, pozvala je dve strane da traže mir kroz dijalog i diplomatiju.

U međuvremenu su Nepal i Šri Lanka upozorili svoje građane da se ne daju namamiti lažnim obećanjima trgovaca ljudima, nakon što se pokazalo da stotine njihovih državljana učestvuju u ratu kao plaćenici. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading