OGLASILI SE SVETSKI ZVANIČNICI O PREKIDU VATRE U GAZI!

Autor:

Svet

01.06.2024

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski plan o prekidu vatre pozdravili Gutereš, Fon der Lajen, Berbok, Kameron...

OGLASILI SE SVETSKI ZVANIČNICI O PREKIDU VATRE U GAZI!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, www.profimedia.rs

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je predlog izraelskog sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji je u petak izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

Gutereš je na mreži X naveo da je došlo vreme da se završe "patnja i uništavanje u Gazi" i pozvao sve strane da "iskoriste priliku za prekid vatre, puštanje svih talaca, garantovan neometan humanitarni pristup i na kraju održiv mir na Bliskom Istoku".

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen takođe je navela da se slaže sa Bajdenom da je predlog značajna prilika za kretanje ka završetku rata i patnji civila u Gazi. 

"Ovaj pristup u tri koraka je izbalansiran i realističan. Njemu je sada potrebna podrška strana", napisala je Fon der Lajen na mreži X.

Plan je pozdravila i ministarka odbrane Nemačke Analena Berbok, koja je ocenila da izraelski predlog koji je izneo Bajden "pruža tračak nade i moguć izlazak iz ratnog ćorsokaka".

Ona je istakla i da militantna grupa Hamas mora da dokaže svoju privrženost kraju konflikta.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozdravio je u petak plan Izraela, kao i bivši američki predsednik Barak Obama, koji je ocenio da prekid vatre "neće rešiti dugogodišnji sukob između Izraelaca i Palestinaca", ali da "može da zaustavi krvoproliće koje je u toku".

Bajden je juče izneo izraelski plan u tri faze za okončanje sukoba u Gazi, koji su izraelski zvaničnici ponudili Hamasu.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da je Izrael ovlastio pregovarače da predstave sporazum o primirju u Gazi nakon što je Bajden otkrio detalje plana o prekidu vatre.

Istovremeno, palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da pozitivno gleda na sadržaj izraelskog predloga o prekidu vatre u Gazi koji je izneo Bajden.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading