GRČKA PLANIRA DA ZAGORČA ŽIVOT MAKEDONIJI: Oglasio se Kirijakos Micotakis i otkrio šta Atina smera

Autor:

Svet

17.05.2024

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici grčkog parlamenta treba da odobre tri memoranduma koji obuhvataju ubrzani proces za pristup EU Severnoj Makedoniji.

GRČKA PLANIRA DA ZAGORČA ŽIVOT MAKEDONIJI: Oglasio se Kirijakos Micotakis i otkrio šta Atina smera

Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, ponovio je juče nameru njegove zemlje da oteža nastojanja Severne Makedonije ka članstvu u EU nakon što je njihova novoizabrana predsednica, Gordana Siljanovska Davkova, u svom govoru pomenula "Makedoniju", čime je ponovo aktuelizovan spor sa Atinom oko imena.

Davkova je "Makedoniju" pomenula tokom svog inauguracionog govora u nedelju, 12. maja, čime je narušen sporazum ostvaren posredstvom UN između Atine i Skoplja.

Obe države saglasile su se nakon dugih i teških pregovora da će se grčki sused zvati "Severna Makedonija", a ne samo "Makedonija", što Atina smatra teritorijalnim aspiracijama na istoimenu grčku regiju.

Prema tom sporazumu, poslanici grčkog parlamenta treba da odobre tri memoranduma koji obuhvataju ubrzani proces za pristup EU Severnoj Makedoniji, ali Atina to nije učinila dok ne utvrdi da je njen sused u potpunosti ispunio uslove dogovora.

- Nećemo ratifikovati memorandum sve dok apsolutno ne budemo uvereni da se druga strana pridržava svih delova sporazuma - naglasio je Micotakis.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Gordana Siljanovska Davkova

U sredu je lider desno orijentisane nacionalističke stranke Grčko rešenjeKirijakos Velopulos, pocepao u parlamentu Prespanski sporazum, a VMRO-DPMNE, koja je ubedljivo pobedila na nedavnim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedonij, označio fašističkom.

Podsetimo, Micotakis je izjavio, povodom toga što nova predsednica Severne Makedonije, Gordana Siljanovska Davkova, prilikom polaganja zakletve nije izgovorila reč "Severna" koja je sastavni deo ustavnog naziva te države, da je njen "provokativni izbor" da prekrši zvanični tekst svoje zakletve i da svoju zemlju nazove drugim imenom nezakonit i nedozvoljen.

Micotakis je na mreži X napisao da je Siljanovska Davkova time prekršila Prespanski sporazum i Ustav svoje države i odbacio, kako je naveo, "manipulacije" poput onih kojima je Siljanovska počela svoj mandat. On je pozvao Siljanovsku Davkovu da se vrati svojim zakonskim obavezama i ponašanju koje proizilazi iz njene uloge.

- Kategorički izjavljujemo da nećemo prihvatiti slične lapsuse. I ponavljamo da svaki napredak u bilateralnim odnosima, kao i svaki korak Skoplja ka Evropi, zavisi od iskrenog poštovanja dogovora. Od pravilne upotrebe ustavnog naziva susedne države. I, naravno, od izbegavanja izazova - naveo je Micotakis.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading