ASTRA ZENEKA POVLAČI OVU VAKCINU! Kompanija priznala pojavu OPASNIH nuspojava i sindroma!

Autor:

Svet

08.05.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija ipak ističe da je "ponosna" na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19

ASTRA ZENEKA POVLAČI OVU VAKCINU! Kompanija priznala pojavu OPASNIH nuspojava i sindroma!

Foto: Tanjug/AP

Vakcina

Britansko-švedska farmaceutska kompanija Astra Zeneka najavila je povlačenje svoje vakcine protiv kovida-19, poznate kao Vakzevria, iz upotrebe u Evropskoj uniji.

Ova odluka usledila je nakon priznanja kompanije da vakcina može izazvati retke i opasne nuspojave, uključujući trombozu sa sindromom trombocitopenije (TTS).

Povlačenje vakcine iz upotrebe

Vakcina Vakzevria više se neće koristiti u Evropskoj uniji, s obzirom na dobrovoljno povlačenje autorizacije za stavljanje u promet od strane same kompanije.

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i stupio je na snagu danas. Slični zahtevi za povlačenje biće podneti u narednim mesecima i u drugim zemljama koje su odobrile upotrebu ove vakcine.

Razlozi povlačenja vakcine

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina povučena sa tržišta iz komercijalnih razloga, te da se više ne proizvodi niti isporučuje, s obzirom na to da su je zamenile ažurirane vakcine efikasne protiv novih sojeva virusa.

Kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

Nuspojave vakcine Vakzevria

Vakcina Vakzevria bila je predmet intenzivnog ispitivanja zbog veoma retkog neželjenog efekta koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi.

U sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u Londonu, kompanija je priznala da vakcina "može, u veoma retkim slučajevima, da izazove TTS".

Ovaj sindrom bio je povezan sa najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Reakcija kompanije

Astra Zeneka ističe da je "ponosna" na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije kovida 19, navodeći da je u prvoj godini imunizacija ovom vakcinom spasila preko 6,5 miliona života kroz tri milijarde isporučenih doza širom sveta.

Kompanija takođe tvrdi da je razvoj efikasnijih vakcina za nove sojeve virusa doveo do pada potražnje za vakcinom Vakzevria, što je rezultiralo odlukom o povlačenju dozvola za stavljanje u promet za ovu vakcinu u Evropi.

- Razvili smo vakcine za nove sojeve kovida-19 i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. Astra Zeneka je stoga donela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Evropi - saopštila je farmaceutska kompanija.

(Republika/Telegraph.co.uk)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading