PUTIN ZALEPIO ŠAMAR NATO-u, RAT TA OVAJ DEO SVETA JE POČEO! Amerika pretpela neočekivani UDARAC!

Autor:

Svet

07.05.2024

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reakcija NATO-a na ovu situaciju je od suštinskog značaja za zapadne saveznike, s obzirom na širinu dejstva ruskih sistema

PUTIN ZALEPIO ŠAMAR NATO-u, RAT TA OVAJ DEO SVETA JE POČEO! Amerika pretpela neočekivani UDARAC!

Foto: Tanjug/AP Sergei Guneyev

Oprema za elektronsko ratovanje instalirana je u Kalinjingradu i Sankt Peterburgu, a prema najnovijim izveštajima, uspešno ometa satelitsku navigaciju zapadnih vojnih i civilnih letova.

Ova situacija izazvala je zabrinutost u Estoniji, gde su visoki zvaničnici uputili pozive za kažnjavanje Rusije.

Međutim, problem za NATO predstavlja činjenica da su njihovi stručnjaci utvrdili da su svi incidenti u komunikaciji uzrokovani nuspojavama opreme ruskih snaga, a ne direktnim udarom.

Strategija ometanja

Zapadno vojno osoblje može samo da nagađa šta je instalirano u Kalinjingradu, ali se pretpostavlja da su u pitanju kompleksi poput "Divnomorje" i "Murmansk-BN" koji su sposobni da efikasno ometaju različite vrste neprijateljske opreme, uključujući avijaciju, pametno oružje, satelite i dronove.

Posebno je zanimljivo da su brodovi tokom vežbi "Steadfast Defender 2024" na Arktiku osetili delovanje kompleksa "Murmansk-BN", što ukazuje na širok spektar dejstva ovog sistema.

Tobol - nova pretnja

Takođe, tursko izdanje Haber7 objavilo je znakove pojavljivanja stanice za elektronsko ratovanje 14C227 Tobol u eksklavi.

Ovaj sistem je prvi put primećen u septembru 2022. godine i uzrokovao je nestanak komunikacije sa američkim satelitima Starlink na ogromnom području kontaktne linije.

Iako "Tobol" efikasno ometa neprijateljske satelitske komunikacije, ima nedostatke poput potrebe za zaštitom i stacioniranosti, što ga čini ranjivim na napade.

Reakcija NATO-a

Reakcija NATO-a na ovu situaciju je od suštinskog značaja za zapadne saveznike, s obzirom na širinu dejstva ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Pitanje je kako će NATO odgovoriti na ovu pretnju i kako će se razvijati situacija u budućnosti.

Očigledno je da je elektronsko ratovanje postalo ključni faktor u savremenom vojnom okruženju, a sposobnost da se efikasno suprotstavi ovakvim sistemima postaće ključna za vojne snage širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading