HAMAS PRIHVATIO USLOVE ZA KRAJ RATA!

Autor:

Svet

06.05.2024

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra 2023. godine u ranim jutarnjim časovima

HAMAS PRIHVATIO USLOVE ZA KRAJ RATA!

Foto: Ap photo

Prema informacijama sa "Al Džazire", Hamas je objavio da je prihvatio egipatsko-katarski predlog prekida vatre.

Dve bliskoistočne nacije posredovale su u višemesečnim razgovorima između Izraela i Hamasa.

Ova odluka je potvrđena od strane vrha Hamasa, dok se Izrael još uvek nije oglasio povodom ovog događaja.

Foto: Tanjug/AP Dalati Nohra/Lebanese Official Government via AP, File

Ismail Hanije

Potvrda od strane šefa političkog biroa Hamasa

- Brat mudžahid Ismail Hanije, šef političkog biroa pokreta Hamas, telefonirao je s katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdul Rahmanom Al Tanijem i egipatskim ministrom obaveštajnih službi Abasom Kamelom i obavestio ih o Hamasovom odobrenju predloga u vezi sa sporazumom o prekidu vatre - navodi se u saopštenju Hamasa.

S druge strane, Izrael tvrdi da je Hamas prihvatio "mekšu" verziju sporazuma o prekidu vatre koji je predložio Egipat i da u takvoj formi "nije prihvatljiva" izraelskim donositeljima odluka.

Reuters izveštava da je izraelski zvaničnik rekao da se objava Hamasa čini kao "prevara" s namerom da se Izrael prikaže kao strana koja ne želi da prihvati dogovor.

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska

Povod za rat

Rat između Izraela i Hamasa počeo je 7. oktobra 2023. godine u ranim jutarnjim časovima kada je iz Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa, ispaljeno oko 5.000 raketa, ali i masovnim upadom boraca Hamasa na teritoriju Izraela iz Pojasa Gaze.

Borci Hamasa su tom prilikom ubili oko 1.200 Izraelaca, mahom Jevreja, dok su više od 200 njih uzeli za taoce i odveli ih u Pojas Gaze.

Potom je usledila osveta Izraela u kojoj je tokom vojnih operacija i bombardovanja ubijeno više od 34.000 palestinskih civila u Pojasu gaze.

Foto: x/jihaadnews

Hamas

 

Izrael je u poslednjoj rundi pregovora odbio zahtev Hamasa da povuče sve svoje trupe iz Gaze, dok je narod u Izraelu održavao proteste tražeći prekid rata i oslobađanje svih izraelskih zarobljenika.

Ovaj prekid vatre predstavlja značajan korak ka miru na Bliskom istoku, a njegove posledice će sigurno imati uticaja na geopolitičku situaciju u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading