SVETSKI LIDERI POZIVAJU NA UZDRŽANOST! Pokušaj zvaničnika da smire tenzije na Bliskom istoku!

Autor:

Svet

14.04.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasili se svi svetski lideri nakon napada Irana na Izrael.

SVETSKI LIDERI POZIVAJU NA UZDRŽANOST! Pokušaj zvaničnika da smire tenzije na Bliskom istoku!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Reakcije na iranske udare na Izrael stigle su od strane svetskih lidera. Neki otvoreno osuđuju Teheran, drugi pozivaju na hitan prekid vatre u Gazi, a skoro svi pozivaju na uzdržanost u trenutku velikih tenzija na Bliskom istoku.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su SAD „posvećene odbrani Izraela“. 

- Naša posvećenost bezbednosti Izraela od pretnji iz Irana i njegovih zastupnika je čvrsta - naveo je Bajden u saopštenju.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je na hitan prekid neprijateljstava na Bliskom istoku.

- Pozivam sve strane da pokažu maksimalnu uzdržanost kako bi izbegli bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku - rekao je Gutereš u seriji tvitova na mreži Iks.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da napadi "još jednom pokazuju nepoštovanje iranskog režima za mir i stabilnost u regionu. Podržavamo pravo Izraela da brani sebe i svoj narod od ovih napada".

Kina je izrazila "duboku zabrinutost" zbog "trenutne eskalacije", rekao je portparol njenog Ministarstva spoljnih poslova, dodajući da je to "prelivanje sukoba u Gazi" i da bi prekid vatre trebalo da se primeni bez odlaganja. Peking je pozvao „relevantne strane da pokažu smirenost i uzdržanost kako bi sprečili dalju eskalaciju“.

Pakistan je rekao da su napadi "posledice sloma diplomatije".

- Mesecima je Pakistan podvlačio neophodnost međunarodnih napora da spreči širenje neprijateljstava u regionu i za prekid vatre u Gazi - navodi se u saopštenju vlade.

Saudijska Arabija, glavni regionalni rival Iranu, naglasila je važnost „sprečavanja daljeg pogoršanja“ krize, upozoravajući na „strašne posledice“ ukoliko se situacija pogorša.

Egipatsko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je najnoviji razvoj događaja "opasnom eskalacijom". U njemu se navodi da su najnovija neprijateljstva „ništa drugo do direktan rezultat onoga na šta je Egipat više puta upozoravao, u vezi sa opasnostima širenja sukoba u regionu kao rezultatom izraelskog rata u pojasu Gaze, i provokativnih vojnih akcija u Regionu."

Katar je izrazio „duboku zabrinutost“ i pozvao sve strane da „prestanu eskalaciju, smire tenzije i pokažu maksimalnu uzdržanost“.

Na mreži Iks, britanski premijer Riši Sunak rekao je da će Velika Britanija „nastaviti da se zalaže za bezbednost Izraela i svih njegovih regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak.

- Iran je još jednom pokazao da namerava da zaseje haos u sopstvenom dvorištu - rekao je Sunak. 

Ovome su dodale i izjave lidera evropskih zemalja poput Nemačke , Danske, Francuske, Norveške i Austrije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nazvala je napade „očiglednim i neopravdanim“.

- Svi akteri sada moraju da se uzdrže od dalje eskalacije i da rade na obnavljanju stabilnosti u regionu - rekla je Von der Lajen. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Roki iz rajvosa

15.04.2024 10:23

Ako su nacista Shuld i ova Von der Fajzer na strani Izraela ne morju ni ubijati djecu da se zna da su smetlje. Zapad je bolestan a kazna ce ga stici i na ovom svijetu. Kakva ce tek biti na onom saznace.