DRASTIČAN PROPUST FICOVOG OBEZBEĐENJA: Oglasio se bivši šef slovačke policije (VIDEO)

Autor:

Svet

16.05.2024

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija je optužila napadača na premijera za ubistvo s predumišljajem i preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

DRASTIČAN PROPUST FICOVOG OBEZBEĐENJA: Oglasio se bivši šef slovačke policije (VIDEO)

Foto: X/EDHUB/Printscreen

Bivši šef slovačke policije, Štefan Hamran, ispričao je za "Dnevnik N" šta ga je iznenadilo u postupanju obezbeđenja tokom atentata na slovačkog premijera, Roberta Fica.

- Trebalo je odmah da smeste premijera u auto i da se odvezu sa njim. U tom trenutku ne znate da li ima još napadača. Morate što pre odvesti zaštićenu osobu na sigurno. Ako se ne varam, i sam gospodin Fico je pre nekoliko nedelja govorio o pretnjama da bi neko mogao da puca u političare. Pitam kako su te pretnje analizirane, ko ih je ocenio - ističe on za slovački „Dnevnik N“.

Kako javlja slovački portal Pravda, Fica na koga je juče izvršen atentat u gradu Handlovi, čeka još jedna operacija. Ficu je zaustavljeno abdominalno krvarenje, ali ga čeka operacija kuka.

U međuvremenu je policija optužila napadača na premijera za ubistvo s predumišljajem i preti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

Kako je preneo portal, napadač, za koga mediji navode da je 71-godišnji pisac Juraj Cintula, rekao je da je ponosan na svoj čin.

RTVS je javio da se napadač trenutno nalazi u ćeliji Nacionalne kriminalističke agencije u Nitri.

Podsetimo, mađarski istraživački novinar, Sabolč Panji, otkrio je da je 71-godišnji Juraj Cintula, osumnjičeni za napad na slovačkog premijera, Roberta Fica, ranije bio povezan sa proruskom grupom "Slovenski branci" (Slovački regruti).

U januaru 2016. na Fejsbuk stranici grupe pojavila se objava Cintule u kojoj je izrazio svoju javnu podršku "Slovenskim brancima". Objavu je pratila fotografija Cintule.

"Slovenski branci" je neregistrovana paravojna organizacija koja je aktivna u Slovačkoj od 2012. godine.

Istraživački novinari publikacije VSquare pisali su 2019. da su "Slovenski branci" sarađivali sa slovačkim ogrankom prokremljskog bajkerskog pokreta "Noćni vukovi", a vođu grupe su obučavali bivši ruski specijalci. U oktobru 2022. organizacija je objavila da će prestati sa radom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading