"NEMAČKA PERE SVOJU GENOCIDNU ISTORIJU" Dodik o pripremi Rezolucije o Srebrenici u UN

Autor:

Svet

12.04.2024

21:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodik je naveo da celokupna priprema Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH.

"NEMAČKA PERE SVOJU GENOCIDNU ISTORIJU" Dodik o pripremi Rezolucije o Srebrenici u UN

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju ERT da će onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržati proces mirnog raspada Bosne i Hercegovine, preneo je RTRS.

- Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, podržaće proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH - rekao je Milorad Dodik, koji će učestvovati na 9. Delfi ekonomskom forumu.

On je naveo i da celokupna priprema Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH i sigurno nije usmerena ka povećavanju stepena poverenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podeli.

- Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Nemačke mi vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmereno na potrebe Amerikanaca da operu svoje bombardovanje - kazao je Dodik.

Kaže i da će to samo dodatno poljuljati odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanjem.

- Pozivam sve naše prijatelje, pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog špekulativnog procesa, koji je sponzoriše Nemačka i zapadne zemlje. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke - istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, nemoguće je živeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaje, kao što je ovaj u Srebrenici.

- Mi smo se u BiH podelili, ona je podeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti Srpske, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju - kazao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading