RUSI PRIMENJUJU POZNATU JAPANSKU TAKTIKU U UKRAJINI: Otkriveno šta njome žele da postignu i koliko ih košta

Autor:

Svet

28.02.2024

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o taktici koju su tokom Drugog svetskog rata primenjivali Japanci i koja je podrazumevala nalete vojnika na neprijateljske položaje.

RUSI PRIMENJUJU POZNATU JAPANSKU TAKTIKU U UKRAJINI: Otkriveno šta njome žele da postignu i koliko ih košta

Foto: Tanjug/AP

Rusi menjaju taktiku ratovanja u UKrajini, piše Forbs, navodeći da ruske snage sada koriste japansku taktiku "Banzai".

Reč je o taktici koju su tokom Drugog svetskog rata primenjivali Japanci i koja je podrazumevala nalete vojnika na neprijateljske položaje. Saveznici su takve napade nazivali "Banzai navala" i odgovarali su nekontrolisanim pucanjem.

Sada, osamdeset godina kasnije u Ukrajini, ruske trupe koriste sličnu taktiku, s tm da je razlika u tome da Ukrajincima ponestaje municije. Rusi se sada nadaju, nastavlja dalje Forbs, da slanjem pešadije u "klanicu" mogu istrošiti i ono malo muniicje koje je Ukrajincima ostalo.

Ukrajinski centar za odbrambene strategije naveo je da je "modernija Banzai" taktika primećena u borbama zapadno od ruševina Bahmuta na istoku Ukrajine.

- Napadačka grupe od oko 100 ili 200 trupa na osam do 12 borbenih vozila ubrzano napreduje ka frontu i pokreće napad. Zbog nedostatka municije među Ukrajincima, deo napadačke grupe dolazi do mete i kreće u borbu. Istovremeno se i druga napadačka grupa skupina ubrzano kreće prema bici. Ova taktika omogućava kontinuirano gomilanje trupa, ali rezultira i značajnim gubicima za neprijatelja. Gubi se do 60 odsto oklopnih vozila u jednom napadu, kao i do polovine trupa. Ovakvi napadi dovode i do povećanih gubitaka među ukrajinskim jedinicama, što je za njih kritično - objasnili su iz centra.

Ista taktika primenjena je i u subotu u selu Robotine, koje su Rusi zauzeli. Najmanje dva oklopna vozila BMP-3 pratila su vozila za transport trupa u ovo uništeno naselje. Iz vozila u pokretu izlazili su vojnici i skrivali se u urušenim zgradama.

Vozila BMP-3 potom su se povukla, puštajući pešake da se bore sami protiv ukrajinske 65. Mehanizovane brigade i njenih dronova. Čini se da je vrlo malo Rusa preživelo, prenosi Forbs.

Rusi su isto pokušali i narednog dana, ovaj put s tri vozila BTR-82. Ukrajinska mina uništila je jedno vozilo. Drugo je navodno raketnim bacačem pogodio vojnik iz 118. mehanizovane brigade i tako barem privremeno zaustavio napad.

Za ovakve “Banzai” napade Rusi plaćaju visoku cenu, a smatra se da ruske trupe zbog toga gube oko 800 vojnka dnevno. Iz ukrajinskog Ministarstva odbrane objašnjavaju i zašto su Rusi, kako procenjuje open-sors analitičar, Andrju Perpetua, otpisali ili napustili 19 oklopnih vozila u samo zadnja dva dana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading