OVO MORATE ZNATI AKO SE RAZBOLITE NA LETOVANJU! PRE PUTA DOBRO PROVERITE: Srpska ZDRAVSTVENA KNJIŽICA važi u ovim zemljama!

Autor:

Putovanja

15.07.2024

16:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U slučaju da niste informisani, možete se naći u velikom problemu...

OVO MORATE ZNATI AKO SE RAZBOLITE NA LETOVANJU! PRE PUTA DOBRO PROVERITE: Srpska ZDRAVSTVENA KNJIŽICA važi u ovim zemljama!

Foto: Profimedia Zixia Alamy Alamy Profimedi

Kada planiramo putovanje u inostranstvo, često ne razmišljamo o zdravstvenoj zaštiti. Međutim, važno je biti informisan o tome kako se možemo zaštititi i koji su uslovi za korišćenje zdravstvene knjižice van granica Srbije.

Procedura za korišćenje zdravstvene knjižice u inostranstvu

Da bi se ostvarilo pravo na medicinsku pomoć u inostranstvu o trošku države, neophodno je obaviti određene procedure pre putovanja. Mnogi nisu upoznati sa ovim procesom, ali je važno da se informišu pre polaska na put.

Zemlje u kojima važi srpska zdravstvena knjižica

Nije svima poznato da srpska zdravstvena knjižica važi u određenim zemljama u inostranstvu. Ovo je važna informacija za sve putnike, posebno za one koji često borave van zemlje.

Zdravstveni problemi na putovanju

Iako su letovanje i putovanja uglavnom povezani sa opuštanjem i uživanjem, zdravstveni problemi mogu da se dese bilo gde i bilo kada. Važno je biti spreman i informisan o načinima rešavanja zdravstvenih problema u inostranstvu.

Informisanje o zdravstvenoj zaštiti pre putovanja

Pre nego što krenemo na put, važno je da se informišemo o uslovima korišćenja zdravstvene knjižice u zemlji u koju putujemo. Ovo nam može biti od velike pomoći u slučaju neplaniranih zdravstvenih problema.

Putovanje u inostranstvo može biti uzbudljivo iskustvo, ali je važno biti informisan o zdravstvenoj zaštiti koju imamo na raspolaganju. Korišćenje srpske zdravstvene knjižice u inostranstvu može biti od velike koristi, ali je neophodno pravovremeno se informisati i obaviti potrebne procedure pre putovanja.

Zdravstveno osiguranje

Za početak iz RFZO navode da Srbija ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju sa više država koji obuhvata i oblast zdravstvenog osiguranja. U pitanju su:

Austrija
Belgija
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Holandija
Italija
Luksemburg
Mađarska
Severna Makedonija
Nemačka
Rumunija
Slovačka
Francuska
Hrvatska
Crna Gora
Češka
Slovenija
Turska
Tunis
Poljska
Velika Britanija
kanadska provincija Kvebek
Danska
Norveška
Švedska

U tim državama osiguranici iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica. A da bi se ta pogodnost za srpske turiste i ostvarila, treba proći određenu proceduru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading