DE LA FUENTE JE SA MANJOM PLATOM OD PIKSIJEVE POKORIO EVROPU: Godinama se KALIO u Španiji, živeo je na TRI SATA sna u Nemačkoj, a ključ uspeha mu je ODNOS sa igračima

Autor:

Sport

15.07.2024

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz njega izbija skromnost i zato je sve ovo zaslužio

DE LA FUENTE JE SA MANJOM PLATOM OD PIKSIJEVE POKORIO EVROPU: Godinama se KALIO u Španiji, živeo je na TRI SATA sna u Nemačkoj, a ključ uspeha mu je ODNOS sa igračima

Foto: Tanjug/AP

Nakon punih mesec dana, Evropsko prvenstvo u fudbalu je završeno. Bila je Engleska nadomak produžetaka ponovo, ali je ipak na Olimpijskom stadionu u Berlinu fudbal pobedio i slavila je selekcija koja igra za oči i dušu.

Apsolutni heroj "crvene furije" bio je Mikel Ojarzabal, iako je priznanje za najboljeg igrača meča otišlo u ruke Nika Vilijamsa. Napadač Real Sosijedada je na sjajan način četiri minuta pre kraja meča kombinovao sa Kukureljom matiravši Pikforda za potpuno zasluženi trijumf od 2:1.

Tihi heroj Španije, selektor Luis de la Fuente, mnogi bi rekli proslavio se "preko noći", radio je mnogo vredno i proveo godine kalivši se ne bi li ostvario podvig ove veličine i doneo svojoj reprezentaciji četvrti trofej evropskog šampiona.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

De la Fuente sa trofejem

Ključ uspeha De la Fuente vidi u odnosu sa svojim igračima. Izjavljivao je ranije kako ih zove u toku noći i daje podršku kada god im je teško, a sinoć se za sav ovaj uspeh zahvalio upravo - njima.

- Bio sam siguran da moji igrači veruju u mene... godinu i po dana su bili nepogrešivi. Ova grupa igrača može da raste i da se usavršava jer se ne umara od toga, od takmičenja, od pokušaja pobede, činjenja vas ponosnim, od prvog dana do poslednjeg. Srećan sam zbog svoje zemlje, zbog Španije, zbog uzbuđenja koje smo izazvali i nadam se da ljudi osećaju isti ponos, zahvaljujući svim ovim fudbalerima - rekao je selektor Španije posle pobede nad Engleskom.

Za one koje misle da je ovaj uspeh došao "odjednom", De la Fuente je uplovio u trenerske vode još davno sa U19 selekcijom Španije sa kojom je osvojio EVRO 2015, da bi četiri godine kasnije isti uspeh ponovio i sa U21. Pratio je sve igrače dok se razvijaju, dočekao ih u prvom timu i sa njima uradio ono što je godinama planirao.

Republika

Foto: Tanjug/AP

De la Fuente sa Jamalom

Otkrio je da je u Nemačkoj tokom prvenstva jedva i spavao.

- Imamo vrlo malo slobodnog vremena. Ustajem rano, imam svoje rutine, svoj trening. Od 9 časova radimo do 13,14,15 ili 16h. Tako da ne spavam mnogo - nekim danima tri sata, drugim četiri, trećim pet. Mogu da odspavam posle jela, ali ne mnogo - otkrio je Fuente.

Iz njega jednostavno izbija skromnost, a to se vidi i po plati koju prima kao selektor jedne fudbalske velesile. Na listi najplaćenijih selektora na minulom Evropskom prvenstvu bio je u donjoj polovini, odmah ispod Dragana Stojkovića Piksija. Dok je šef struke Srbije za užasnu izvedbu u Nemačkoj dobijao platu od €1.400.000, Španac je svoju selekciju na krov Evrope popeo sa zaradom od 1.250.000 evra godišnje.

Posle godina truda, došlo je i njegovih pet minuta, a ako je neko zaslužio da mu se pripiše ovaj uspeh, to je Luis de la Fuente.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading