DUPLA TUGA! BAŠ SUTRA, NA DAN STRADANJA ISUSA HRISTA, JE I GODIŠNJICA NAŠE POBIJENE DECE U RIBNIKARU! Slomljen od bola otac male Angeline Aćimović...

Autor:

Hronika

02.05.2024

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika je simbolika da bude baš na Veliki petak godišnjica, kaže Anđelko.

DUPLA TUGA! BAŠ SUTRA, NA DAN STRADANJA ISUSA HRISTA, JE I GODIŠNJICA NAŠE POBIJENE DECE U RIBNIKARU! Slomljen od bola otac male Angeline Aćimović...

Foto: ST/Nemanja Pančić, Republika, Društvene mreže, Privatna arhiva

Godinu dana od masovnog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" obeležava se u petak, 3. maja. Ova godišnjica, igrom slučaja, ali duboko simbolično, pada na Veliki petak.

Veoma duboka simbolika jer je to dan stradanja Isusa Hrista, i naravno i naša deca kao po našem verovanju su sada na nebu u vidu anđela. Velika je simbolika, zaista, i mi ćemo ovaj dan tugovati, može da se kaže, duplo. Možda je baš ovako strašna tragedija je i trebalo da bude godišnjica baš na Veliki petak, da baš tada svi maksimalno posvetimo tuzi, brizi za to kako ćemo mi dalje, za njih, znamo gde su i ko su, a kako ćemo mi i kako će naše buduće generacije, to je naše pitanje uvek za budućnost - rekao je za Jutro Prve, Anđelko Aćimović, otac Angeline Aćimović, jedne od žrtava iz Ribnikara.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Anđelko Aćimović

Sutrašnja komemoracija biće obeležena programom pod nazivom “Buđenje”, a kako će ona izgledati i kakvim će memorialnim centrom zauvek biti sačuvano sećanje na stradale, pitali smo i Bratislava Toškovića, arhitektu i člana multidisciplinarnog tima za memorialni centar.

Podsetimo, Kosta Kecmanović, učenik OŠ ''Vladislav Ribnikar'', 3. maja usmrtio je devetoro svojih vršnjaka i čuvara škole. On je tog jutra s namerom da izvrši masakr zakasnio u školu i čas istorije, a onda sa dva očeva pištolja i punim rancem molotovljevih koktela ušao na ulazna vrata škole i zapucao. Usmrtio je najpre čuvara i dve devojčice koje su dežurale, a onda ušao u kabinet za istoriju gde je njegovo odeljenje imalo čas i ispalio rafal. Tom prilikom je usmrtio još šestoro vršnjaka, dok je još troje i nastavicu istorije teško ranio. Dvanaest dana kasnije, još jedna devojčica je nažalost, podlegla povredama.

U krvavom piru Koste Kecmanovića, nedužne živote su izgubili Dragan Vlahović, čuvar škole, Mara Anđelković, Andrija Čikić, Ana Božović, Adriana Dukić, Katarina Martinović, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ema Kobiljski i Sofija Negić.

Dečak-ubica se od 3. maja nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, dok je njegov otac Vladimir Kecmanović u pritvoru i protiv njega, ali i Kostine majke, Miljane Kecmanović se vode parnični i krivični postupak koji su pokrenuli roditelji ubijene dece.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading